Д-р Георги Лазаров: “Веднъж годишно мъжете трябва да посещават уролог”

Публикувано на пт, 4 Ное. 2022
985 четения

Д-р Георги Лазаров е уролог-андролог, признат както в България, така и в Австрия и Германия. Завършва медицина в София през 1990 г., след което придобива специалност по урология. Има сертификат по андрология от водеща клиника по урология към Университетската болница в гр. Залцбург, Австрия, където му преподава проф. Джулиан Фрик. Година по-късно придобива сертификация и от клиниката по урология към университетската болница в гр. Тюбинген, Германия. През 1993 г. д-р Лазаров първи въвежда в България цветната доплерова ехография като метод за изследване на органите на мъжката полова система. Автор е на множество публикации както у нас, така и в чужбина. От 2003 г. до момента е специалист уролог-андролог в ПСАГБАЛ “Св. София”. За себе си д-р Лазаров споделя, че е четвърто поколение лекар по търновска линия от страна на неговата майка. Неговите дядо, прадядо и вуйчо са работили в болницата във Велико Търново.
Основните проблеми, с които се занимава д-р Лазаров, са свързани с мъжкия стерилитет, нарушения в половите хормони и еректилни дисфункции при млади мъже. На 3 ноември в месеца, посветен на мъжото здраве, д-р Лазаров преглежда и консултира безплатно пациенти в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

– Д-р Лазаров, с какви проблеми идват при вас пациентите?
– Съвременният начин на живот налага мъжът да бъде много по-дълго време на работа и да бъде под стрес, което неминуемо води до понижение на мъжкия полов хормон тестостерон. От друга страна, неправилното хранене и прекалената употреба на алкохол също са фактори, които оказват влияние на нивото на тестостерона. Прекомерната употреба на наркотици също води до понижението на този хормон. Всички тези фактори оказват влияние върху здравето на мъжа.
– До какво водят тези ниски нива на тестостерона?
– Повечето хора са наясно с проблемите, свързани с еректилната дисфункция и либидото, но за съжаление има и други нарушения, които са доста по-сериозни. Например, повишаване нивото на триглицеридите, повишаване на нивото на холестерола, кръвната захар. Всичко това е свързано с ниските нива на тестостерон. Оплодителната способност също страда. Новите изследвания, които направихме, показват, че имат връзка и с началото на развитието на доброкачествената простатна хиперплазия, т.е. на доброкачественото уголемяване на простатата. Ниските нива на този хормон влияят много на мъжкия организъм. Появяват се също горещи вълни, обилно изпотяване през нощта, повишена нервна възбудимост, напълняване, нарушения в паметта и когнитивните способности.
– Идват ли навреме пациентите, или се обръщат към специалист едва когато има проблем?
– Обикновено се обръщат към специалист, когато вече имат някакъв проблем. На първо място това са проблемите, свързани с ерекцията или с оплодителната способност. Все пак говорим за млади мъже. По стандарт и определение на Световната здравна организация до 45-годишна възраст говорим за млади мъже. Рядко има такива, които идват на профилактичен преглед. Повечето търсят помощ с някакъв проблем и покрай него се откриват и останалите смущения в организма.
– Има ли данни при какъв процент от младите мъже се срещат тези проблеми?
– Това е много трудно да се каже. Причината е, че Световното ендокринно общество, Европейската и Американската асоциация по андрология са се споразумели и все още няма изградени конкретни насоки доколко мъжът трябва да бъде изследван профилактично. И понеже досега всички насоки бяха по отношение на по-възрастните мъже, във връзка с хормонално-заместителната терапия, за младите мъже все още няма никакви указания и ние не можем да правим подобни проучвания.
– Какъв е вашият съвет към мъжете, колко често трябва да ходят на уролог?
– Един път годишно е напълно достатъчно за младите мъже, а и за по-възрастните. Ако се появи някакъв проблем през съответната година, естествено веднага трябва да се потърси помощ, а да не се чака да се задълбочи. Всички тези изследвания, свързани с понижените нива на тестостерон са нови и с гордост ги публикуваме на Запад. Но тепърва има да се пишат много неща и програми на тази тема.
– А какво представлява андропаузата при мъжете?
– Андропаузата е термин, който се употребяваше в средата на 90-те години. Съвременната наука показа, че при мъжа не настъпва пауза както при жената, т.е. настъпването на климакса при жената трае определен период от време и при нея спират репродуктивните процеси. Докато при мъжа няма такова нещо и затова този термин вече не го употребявам. При дамите настъпва и понижение на хормоните, докато при мъжете тестостеронът спада постепенно с годините – около 1-2 % на година, след навършване на 30-годишна възраст. Тук трябва да отбележим, че говорим за здрави мъже, при които няма дадено заболяване. Така че една определена група от тези възрастни мъже попада в тази категория, която би имала проблем вследствие на ниските нива на тестостерон. Но важните неща са две – мъжът не губи оплодителна способност и тестостеронът спада постепенно, като нивото му може да се понижава до 80-90 г.
За тази група, при която нивата на тестостерона са под нормата, но имат и оплаквания, тогава вече говорим за синдром, свързан с възрастта. Оплакванията са както и при младите мъже – нарушения на съня, обилно изпотяване през нощта, повишена нервност, увеличаване на простатата, смущения в уринирането, загуба на либидо и др. Но това не можем да го наречем в истинския смисъл на думата климакс, какъвто настъпва при жените.
– В месеца на мъжкото здраве какво бихте посъветвали силния пол?
– Бих искал да се обърна първо към колегите. Няма значение дали са общопрактикуващи лекари или специалисти в дадена област, нека да разглеждат мъжа не за това, за което е влязъл в кабинета, а да гледат цялостно и общо на мъжкото здраве. Това е много важен момент, защото пациентът отива заради високо кръвно налягане, откриват се повишени нива на триглицериди или висок холестерол, но никой не обръща внимание, че може да има хормонално нарушение. Другото, което ми се иска, е българският мъж да започне да води малко по-природосъобразен начин на живот. Не е толкова трудно човек да премине на един по-здравословен режим на хранене и да има една умерена двигателна активност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново