Д-р Георги Лазаров: “В повечето случаи стерилитетът при мъжете е лечим”

Публикувано на чт, 1 Дек. 2022
594 четения

Д-р Георги Лазаров е уролог-андролог, признат както в България, така и в Австрия и Германия. Завършва медицина в София през 1990 г., след което придобива специалност по урология. Има сертификат по андрология от водеща клиника по урология към Университетската болница в гр. Залцбург, Австрия, където му преподава проф. Джулиан Фрик. Година по-късно придобива сертификация и от клиниката по урология към университетската болница в гр. Тюбинген, Германия. През 1993 г. д-р Лазаров първи въвежда в България цветната доплерова ехография като метод за изследване на органите на мъжката полова система. Автор е на множество публикации както у нас, така и в чужбина. От 2003 г. до момента е специалист уролог-андролог в ПСАГБАЛ “Св. София”. Основните проблеми, с които се занимава д-р Лазаров, са свързани с мъжкия стерилитет, нарушения в половите хормони и еректилни дисфункции при млади мъже.
– Д-р Лазаров, има ли статистика, която показва при какъв процент от двойките с репродуктивни проблеми причината за това се крие в мъжа?
– Има множество статистически и научни проучвания, които демонстрират сравнително сходни данни. В повечето от тях се съобщава, че безплодието засяга 15-20 % от двойките, а в 20-50 % причина за инфертилитета е мъжкият фактор.
– На какво се дължи според вас това, че в една двойка с подобен проблем първо жената се изследва, сякаш мъжете не допускат подобна мисъл?
– За съжаление, все още се робува на възгледи от миналото, че когато не се получава забременяване в двойката, вина има само и единствено жената. В последните 10-15 години тези възгледи започнаха да се променят при младите хора, като все повече мъжете осъзнават и своята роля в процеса на постигане на бременност в двойката. Те сами или с помощта на своята партньорка започнаха да търсят консултация от уролог-андролог. Интернет безспорно дава информация на младите мъже за различни проблеми и те посещават моя кабинет с готови въпроси, което считам за положителна тенденция. Считам, че тук е мястото на медии и журналистите все повече да пропагандират тази тема.
– Как може да бъде дефинирано понятието мъжки стерилитет?
– Има определение на Световната здравна организация и то важи както за мъжете, така и за жените. За стерилитет в двойката започваме да говорим тогава, когато при нормален полов живот (2-3 пъти) седмично в рамките на 6 месеца до една година не се постигне бременност. Обикновено жените са тези, които са нетърпеливи и искат още от първия или втория месец да забременеят и понякога твърде рано започват с посещения при акушер-гинеколог и се подлагат на изследвания.
– На какво може да се дължи?
– Причините за мъжкият стерилитет са много. Вродени заболявания като задържан тестис в ингвиналния канал, разширени вени на левия тестис, малки тестиси, липса на основни клетки, от които се произвеждат сперматозоидите, и други. Придобити заболявания на половата система най-често се причиняват от: възпаление на простата и тестисите, причинени най-често от хламидии, микоплазма, уреаплазма, трихомонас, гонорея; от инфекциозни заболявания (заушка, особено прекарана по време на пубертета); излагане на различни лъчения и радиация по време на работа; хормонални нарушения (хормоните от хипофизната жлеза или на тестостерона); нездравословен начин на живот – употреба ежедневно на алкохол и тютюнопушене; наднормено тегло или затлъстяване.
– Има ли някакви физиологични симптоми, които могат да подскажат на мъжа, че е възможно да е стерилен?
– За съжаление, характерни симптоми няма. Диагнозата винаги е скрита. Има нехарактерна симптоматика, която ни кара обаче да подозираме наличие и на стерилитет. Тези мъже обикновено имат ниско нормално ниво на тестостерона. При тях може да се наблюдава повишаване на телесното тегло до наднормено или затлъстяване, смущения в ерекцията или нарушения в уринирането, повишаване на кръвното налягане. Те могат да имат повишение в кръвната захар, холестерола и триглицеридите.
– В кои случаи стерилитетът е лечим и кога не?
– В повечето случаи стерилитетът при мъжете е лечим. Първо трябва да се направят преглед и задължително цветна доплерова ехография на тестисите като се определи техният обем, ултразвуковата характеристика на паренхима и кръвотока, две спермограми през 20-30 дена и кръвни изследвания, които включват мастен профил кръвна захар, фоликулостимулиращ хормон, тестостерон, инхибин Б, микробиологично изследване на семенната течност. След като се направи този набор от изследвания, ние преценяваме каква терапия да бъде предложена. В големия процент от случаите след подходящо лечение настъпва подобрение в спермограмата, а се случва често партньорки да заченат малко след трите месеца лечение. Много малък е процентът на мъжете, при които не можем да постигнем резултат и се налага двойката да бъде насочена за инвитро процедура.
– Как реагират мъжете, когато научат, че имат подобен проблем?
– Мъжът, както и жената трудно приемат факта, че не могат да имат деца. За тези 32 години практика съм виждал и мъже с насълзени очи.
– Разкажете за някой интересен случай от вашата практика?
– Лекарската етика не позволява изнасянето на случаи в медиите, пък било то и анонимни, но ще си позволя да ви разкажа един позитивен такъв. При мен дойде двойка близки деца. Причината беше липса на бременност вече трети месец, откакто са заедно. След проведените изследвания установих разширени вени при партньора и същият беше подложен на микрохирургична интервенция. След 6 месеца спермограмата му беше нормална и аз ги успокоих, че вече всичко е наред. Дълго време не се бяхме срещали и те след около 2 години отново ме посетиха, като ми разказаха, че са правили три опита инвитро без успех. Спермограмата на мъжа отново си беше нормална. Беше късна пролет и ги посъветвах лятото да заминат на дълго море, да се успокоят и септември месец да ми се обадят. Есента те ме посетиха отново с радостната новина, че жената е забременяла спонтанно. Искам да се обърна с тази история към всички жени да приемат със спокойствие нормалната биология, стресът и напрежението да се води полов живот по време на овулацията под часовник лично аз считам за неправилно.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново