Д-р Георги Лазаров: “Една от причините за ниски нива на тестостерон при мъжете е стресът”

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
594 четения

Д-р Георги Лазаров е уролог-андролог. Завършва медицина в София през 1990 г., след което придобива специалност по урология. Има специализация по андрология в клиниката по урология към Университетската болница в град Залцбург при проф. Юлиан Фрик. Година по-късно придобива сертификация и от клиниката по урология към университетската болница в гр. Тюбинген, Германия.
През 1993 г. д-р Лазаров първи въвежда в България цветната доплерова ехография като метод за изследване на органите на мъжката полова система. Автор е на множество публикации както у нас, така и в чужбина.
От 2003 г. до момента е специалист уролог-андролог в ПСАГБАЛ “Св. София”.
Основните проблеми, с които се занимава д-р Лазаров, са свързани с мъжкия стерилитет, нарушения в половите хормони и еректилни дисфункции при млади мъже.
Във връзка с това, че ноември е месец на мъжкото здраве – в андрологичния кабинет на ПСАГБАЛ “Св. София” се провеждат безплатни прегледи за мъже до 45 години със стерилитет, нарушена секреция на тестостерон, еректилна дисфункция и смущения в уринирането. Необходимо е предварително записване на тел. 0887/31 91 73.

– Д-р Лазаров, тясно специализирано се занимавате с нарушенията в секрецията на тестостерона, какви са симптомите, на които мъжете трябва да обърнат внимание?
– Симптомите са множество, повечето са неспецифични, но подозрителни за по-ниско ниво на тестостерон. Те са общи – слабост, безсъние, лесна уморяемост, трудна концентрация, повишена нервна възбудимост, загуба на либидо и от страна на мъжката полова система – по-слаба ерекция или нейната загуба, стерилитет, в последно време се доказаха и смущенията в уринирането.
– Какви са причините за ниското ниво на тестостерон?
– Причините за трайно ниското ниво на тестостерон най-често са наднорменото тегло и затлъстяването и свързаните с него метаболитни нарушения – повишен холестерол, повишено ниво на кръвна захар и триглицериди. Ниско ниво на тестостерон откриваме обаче и при мъже с нормален индекс на телесна маса, което означава, че съществуват и други фактори от начина на живот и вредните навици, като тютюнопушене, ежедневна употреба на алкохол, наркотици и други. За мен една от основните причини е стресът при младите мъже. Те са в тази възраст, в която искат да се докажат и работят много над 8 часа на ден, включително и събота и неделя.
– Какви изследвания се провеждат, за да се установи има ли проблем с нивото на тестостерона?
– На първо място е прегледът при уролог-андролог, който провежда цветна Доплерова ехография на тестисите, след което се назначават хормонални изследвания. Еднократно заниженото ниво на тестостерон не е показателно за някакъв проблем. Така нареченото трайно ниско ниво на хормона има значение за здравето на мъжкия организъм, което означава три последователни проби в рамките на поне 3 месеца да са с нисък резултат.
– Какво е лечението на мъжете при установено ниско ниво на тестостерон?
– Тук трябва да разделим мъжете на две групи, тези под 50 години и тези над 50 години. Общото и при двете групи е, че е добре да се намерят причините, доколкото това е възможно, и те да бъдат отстранени. Аз винаги казвам, че пациентът е активен участник в лечението. Той трябва например да промени начина на живот и да премахне някои вредни навици. Лечението е 50 % от страна на лекаря и 50 % е от негова страна. Ако липсват неговите 50 %, никога няма да може да се постигне добър краен резултат. Тези мъже под 50 години не бива да бъдат хормонално замествани, освен ако не са с някоя от вродените аномалии за липса на тестостерон. За тях най-често се изгражда хигиенно-диетичен режим и се прилага терапия с фитопрепарати или антиестрогени. При тях употребата на тестостерон води до блокиране на сперматогенезата и не се препоръчват. В съображение влизат и препарати, повлияващи показателите на метаболизма, докато се редуцират определени килограми. Трябва да се знае, че редукцията от теглото на всеки 5 кг покачва с 2 единици нивото на тестостерона. При мъжете над 50 години заместителната терапия с тестостерон е при много строги показания и под непрекъснатия контрол на уролог-андролог. Нивото на тестостерона трябва да е трайно под долната граница на нормата и самите пациенти да имат сериозни оплаквания. В тази възраст рисковете са от злокачествено израждане на простатната жлеза. По принцип ракът на простатата е хормонално чувствителен към тестостерон и ако се поддържа по-високо негово ниво, рискът от по-бързо развитие е много по-голям. Поради тези причини винаги съветвам мъжете, преди да предприемат лечение, да се съветват с тесен специалист в тази област, който да ги проследява в бъдеще.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново