Д-р Галина Василева, директор на РЗОК във Велико Търново: “От 5 на 80 млн. лв. е нараснал бюджетът на РЗОК, но доволни лекари и пациенти няма”

Публикувано на пн, 23 февр. 2015
1959 четения

74 са незаетите джипи практики в областта, Сухиндол и Златарица са с по един доктор

За 15 години от старта на фондовото здравеопазване у нас през 1999 г. бюджетът на РЗОК във Велико Търново е нараснал от 5 на 80 806 000 лв. за 2014 г., но доволни лекари и пациенти няма, заяви д-р Галина Василева, директор на здравната каса. 37 % от средствата за миналата година са отишли за болниците, а 24 на сто – за лекарства и домашно лечение. Освен това 8 на сто от парите са похарчени в първичната медицина, а 10 % – в специализираната. При старта на здравната реформа не бяха включени болниците за финансиране, но въпреки това през това време бюджетът на РЗОК е увеличен 16 пъти.
Все още не е платена надлимитната дейност на болниците за декември 2014 г., но ако това стане, ще бъде с решение на Надзорния съвет на НЗОК, заяви д-р Василева. Тази година лечебните заведения също ще бъдат ограничени по отношение на бюджетите си, като имат право на преразход до 5 процента. Но той трябва да бъде компенсиран през следващото тримесечие. Финансирането е определено като стойности на разходите на болнична медицинска помощ. Тепърва ще пристигне методика как тези стойности да бъдат разпределени по дейности в болниците на областта.
РЗОК във Великo Търново вече сключи договори за тази година със 740 лекари и зъболекари. От тях 114 договора са в доболничната помощ, в която работя 142 доктори, които са с двама по-малко от 2014 г. Нови кандидати няма през последните 7-8 години, подчерта д-р Василева. Сухиндол остана с един личен лекар на място, а по здравна карта трябва да са трима. Същото се отнася и за Златарица. Към момента незаетите джипи практики в областта са 74, като лекарите по места са си разпределили над 30 нови адреса, за да не остават хората в селата без здравно обслужване.
Сред селата с незаети лекарски практики са Присово, Писарево, Козаревец, Батак, Орловец, Алеково, Морава, Асеново, Виноград и др. В тях джипита не са регистрирали допълнителен адрес за медицинска дейност и пациентите трябва да ходят до близките места с лекарски практики.
Вече сключихме договори и със 109 индивидуални практики при специалистите, а също с една групова практика, 21 медицински центъра, 3 ДКЦ и 1 център за комплексно диспансерно наблюдение с бившия кожен диспансер. Д-р Василева допълни, че касата има договор и с 26 самостоятелни медико-диагностични лаборатории, като тази година има две нови – “Рамос” във Велико Търново и “Милаб” в Горна Оряховица. Общо сме сключили договор с 398 изпълнители в специализираната помощ, обобщи д-р Василева.
Зъболекарите са около 200 души – има договори с 12 групови практики, със 152 индивидуални дентисти, има и три специализирани практики. Радостното е, че на медицинския пазар се появяват доста млади лекари по дентална медицина, но проблемът е, че кабинетите не са разпределени равномерно в областта. Специалистите са струпани най-вече в градовете. Извършена е проверка на зъболекарка от Г. Оряховица по повод жалба на родителите на дете. Те оспорват, че зъболекарката е извършила всичките платени от касата дейности. Проверката е потвърдила жалбата и сега лекарката по дентална медицина ще бъде глобена.
За съжаление не можем да сключим договор за доболнична помощ със скенера на диагностичния център на областната болница във Велико Търново. Има изрично условие на НЗОК, че това може да стане, ако в града няма такъв. Скенер има в бившата поликлиника, макар и да не работи в момента, тъй като се нуждае от ремонт, коментира още д-р Василева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново