С нова модерна апаратура в “ДКЦ 1 – Велико Търново” откриват рано глаукома и заболявания на ретината

Публикувано на вт, 9 Дек. 2014
3906 четения

С нова модерна апаратура в Диагностичния консултативен център 1 във Велико Търново (бившата градска поликлиника) офталмолози откриват рано глаукома и заболявания на ретината, които се срещат по-често в напреднала възраст. Единият апарат е тонопахиметър, който измерва много точно вътреочното налягане, като едновременно с това определя дебелината на роговицата на всеки пациент. След това компютърът преизчислява резултата, тъй като той е определящ за правилната диагностика на глаукомата.
Има пациенти с глаукома, при които очното налягане е нормално, а при по-дебела роговица измерваме високо очно налягане, което не е реално, и диагностиката се изкривява, обясни офталмологът д-р Евгени Чолаков. Изследванията с тонопахиметър определят точно и рано има или няма глаукома, тъй като се измерва и очното налягане вътре в окото, а не само това, което се измерва външно.
Д-р Чолаков обясни още, че с новия апарат се архивират всички индивидуални резултати на пациентите, които служат като база данни за проследяване на заболяванията и лечението.
Вторият апарат на Диагностичния център е компютърен периметър, който открива най-ранните изменения на зрителния нерв, увреден при глаукома. Началните изменения са малки дефекти в периферията на зрението и не се забелязват от пациента, тъй като с двете очи се припокрива зрителното поле. Когато има дефект на едното око, другото компенсира и човек не разбира, че има проблем, обясни д-р Чолаков. Новият апарат също архивира резултатите, които могат да се сравняват през годините. Той открива и изменения на зрителния нерв, засегнат след инсулт, травма, токсични агенти и др.
Модерният периметър изследва и ретината, където може да има промени и загиване на зрителни клетки, каза още д-р Чолаков. Измененията се фиксират много точно като големина и плътност, а чрез тях се проследява и лечението. Проблемът е, че загиналите зрителни клетки не се възстановяват и на този етап медицината не е открила ефективно лечение. Целта е да ограничим пораженията. Все пак в Япония се правят опити загиналите зрителни клетки да бъдат възстановени чрез диференцирани стволови клетки, но засега това са експерименти. Резултатите дават някакъв ефект за светлина и ориентиране, но при пълна загуба на зрението.
Новата апаратура подобрява качеството на очната диагностика на пациентите и всички изследвания са безплатни. Д-р Чолаков уточни, че очните апарати са от най-ново поколение, произведени са през 2014 г. Освен във Велико Търново, такава апаратура има само на още две места в страната.
Всичко зависи от пациентите, ние откриваме рано заболяванията, а те трябва да изпълняват всички препоръки при лечението, за да се избегнат усложненията и запазване на зрението, коментира д-р Чолаков.

Д-р Евгени Чолаков: “50 процента от хората не знаят, че имат глаукома”

– Д-р Чолаков, увеличават ли се пациентите с глаукома?
– Глаукомата е втората в света причина за пълна загуба на зрението, като с времето ще се изкачи на първа позиция. Според прогнозите на Националния очен институт в САЩ сега с това заболяване се отчитат 60 млн. души в света, а през 2020 г. те ще нараснат на 80 млн. души. Проблемът е, че у нас това заболяване също расте, макар да няма точна статистика, и то може да се появи във всяка възраст. Като се започне от раждането и се стигне до третата възраст. Заболеваемостта се увеличава значително след 40 години, а рискът от загуба на зрението при глаукома се увеличава седем пъти на възраст над 55 години.
Проблемът с профилактиката, бързото диагностициране и лечение на това необратимо заболяване е един от най-актуалните в съвременната офталмология. 50 процента от хората не знаят, че имат глаукома, други 50 процента с поставена диагноза не получават адекватно лечение, а също 50 на сто от хората никога не са проверявали своето очно налягане. Освен това, статистиката сочи също, че от 6 до 20 процента от заболяванията от глаукома завършват със слепота. Причината за това е, че болестта действа подмолно, в началото няма никакви симптоми. Те се появяват забележимо едва в късните стадии, когато значителна част от зрението вече е загубено безвъзвратно. Въпреки това медицината може да се намеси и след адекватно лечение човек да не стигне до слепотата.
– Коя е първата причина за слепотата?
– Диабетната ретинопатия, но тук може да прибавим и катарактата за намаляване на зрението, но тя се оперира успешно. Искам да уточня, че ретината може да заболее и без да има диабет. Но най-честата причина за това си остава захарната болест. За съжаление имаме пациенти, които са загубили напълно зрението си от глаукома и рискът е, че това заболяване може да доведе до други усложнения, които също налагат лечение. Получава се т.нар глаукоматозно око, силно болезнено и дразнещо и в напредналите фази се налага то да се извади и замени с изкуствено, за да се прекрати болката, която е много силна и не се повлиява от никакви медикаменти. За радост, в последните години все по-рядко се стига до това усложнение.
– Глаукомата избира ли пола?
– Няма подобна избирателност за мъже или жени, но можем да отчетем висок процент на наследственост. Когато в една фамилия има болен от глаукома, рискът при децата е доста висок и съответно заболяването се развива в по-млада възраст. Все още нямаме точна теория за причината за глаукомата и тя може да възникне и при хора, без причинна наследственост. Но се смята, че ако всички доживеем до 150 години, ще имаме глаукома, тъй като тя възниква и поради старческите дегенеративни промени в окото.
Трябва да подчертая, че глаукомата е комплект от заболявания, тъй като има различни видове, а също първична и вторична, възникнала като отговор от други болести.
– Има ли профилактика за това необратимо очно заболяване?
– По-скоро не. Единствената профилактика е ранното откриване и лечение. Важно е при хората над 45 години един или два пъти да се прави очен профилактичен преглед. А при повишено вътреочно налягане, да се правят допълнителни изследвания.
– Можем ли да виним нерационалното хранене, замърсената природна среда или физическото пренатоварване за по-високата честота на глаукомата?
– Тези фактори не влияят на това заболяване и няма конкретни данни.
– Какво е лечението и има ли новости?
– Фактически медикаментозното и хирургическото лечение е насочено към понижаване на вътреочното налягане. Разбира се, операцията е най-рискова. Очните капки могат до известна степен да намалят това налягане и да предотвратят по-нанатъшната загуба на периферното зрение от 3 до 6 години, но те не подобряват кръвотока в очите. Тези капки в 53 на сто от случаите обаче не са в състояние да управляват очното налягане поне за 4 години.
Що се отнася до лазерната хирургия, тя не е ефективна при 23 на сто от болните в първата година и в 70 процента от случаите – 10 години след операцията. Самата глаукома увеличава риска от перде на очите 2,9 пъти, но след хирургическата намеса този риск нараства 14 пъти.
Най-новото лечение е поставянето на импланти, които се имплантират във вътреочния ъгъл и водят до дренж на вътреочната течност и намаляване на налягането, което е целта. Това лечение е твърде скъпо, понеже само имплантът струва над 2000 лв. и не се поема от здравната каса. Такива имплантации се правят в очните клиники в София и Варна. За целта се използва модерна апаратура, а самата процедура е много бърза, защото окото не се отваря. Но лечението е много индивидуално и зависи от типа на глаукомата. И пак ще кажа, че ако открием заболяването навреме, можем да го управляваме и лекуваме. Ако е в по-късен стадий, терапията е много трудна.
– Всъщност какви са нормите за нормално очно налягане?
– До 18 мм на живачен стълб е горната граница. За долна граница не можем да говорим, тъй като тя не може да падне толкова ниско. Това може да се случи, ако окото е пробито при травма.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново