Д-р Емилия Рашкова: “При планиране на бременност жените трябва да изследват щитовидната си жлеза”

Публикувано на ср, 27 Ное. 2019
5593 четения

Д-р Емилия Рашкова завършва медицина през 1996 г. във Висш медицински институт – Варна, след което специализира гинекология в МУ – Плевен. В практиката си на акушер-гинеколог в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Плевен се квалифицира в проблемите на стерилитета и репродуктивното здраве. Професионалната ѝ компетентност се увеличава след множеството курсове и специализации – ултразвукова и доплерова дигностика, колпоскопия, стимулационни протоколи в IVF и ендоскопски методики. Работата ѝ в Онкологичния център във В. Търново обогатява опита ѝ като лекар, запознат с профилактиката и лечението на онкологичните заболявания. Д-р Рашкова бе сред гост-лекторите в “Салона на експертите” по време на изложението “Family Day Expo” във В. Търново. Темата на лекцията ѝ бе “Бременност, кърмене и щитовидна жлеза”.

При планиране на бременност е важно жените да изследват щитовидната си жлеза. Причината е, че нарушенията в щитовидната функция могат да са причина за нередовен менструален цикъл, понижена фертилност, повишен риск от аборти, да доведат до нарушено умствено и физическо развитие на плода и др. Ако проблемът бъде открит навреме, могат да се сведат до минимум рисковете за бебето и майката, която да се радва на спокойна бременност, съветва д-р Емилия Рашкова.
Щитовидната жлеза е един от основните регулатори на функционирането на човешкия организъм, разположена в предната част на шията. Изградена е от два лоба – десен и ляв, които са свързани помежду си с истмична част. Щитовидната жлеза произвежда два основни хормона – Т3-Трийодтиронин и Т4-Тироскин, като главен контрол върху нея има хормонът ТСХ, произведен от хипофизата. Т3 и Т4 контролират метаболизма и регулацията на процесите в човешкото тяло и на практика помагат на всички органи да функционират правилно. Контролират дишането, нервната система, температурата, теглото и не на последно място – репродуктивната функция на жената. Субстрат за производството на щитовидни хормони е йодът и затова в районите с йоден дефицит се наблюдава повишена заболеваемост. Заболяванията, свързани с нея, могат да бъдат свързани с хипер- или хипофункция, със структурни промени, без да се засяга функцията, както и злокачествени заболявания на жлезата.
Хипотиреоидизмът е свързан с подтисната функция на жлезата и негови проявления са лесна уморяемост, суха лющеща се и хладна кожа, твърда и чуплива коса, косопад, оток на подкожните тъкани и др. Констипацията, трудната концентрация, забавеният говор и бавно протичане на мисълта, увеличаване на теглото също са сред сигналите за хипотиреоидизъм. При жените се наблюдават нарушения на менструацията – хиперменорея или олигоменорея, т.е. обилно кървене или оскъдното или рядко настъпващо кръвотечение, както и проблеми, свързани със забременяването.
“Ако по време на анамнезата и прегледа пациентките споделят за подобни оплаквания и особено при фамилна обремененост, те биват насочвани за изследване на нивата на хормоните и консултация с ендокринолог. Такива изследвания се назначават и при анамнеза за спонтанни аборти, затруднено забременяване, автоимунни заболявания и др. Важно е изследването да бъде извършено правилно и в надеждна лаборатория, тъй като хормоните са много чувствителни и се влияят от редица фактори. Правят се сутрин на гладно и доколкото е възможно при елиминиран стрес. Ако някой от хормоните е завишен, е добре изследването да се повтори, тъй като често има “фалшиво” положителни проби”, уточнява д-р Рашкова. Ако се установи хипотиреоидизъм, започва лечение. При нелекуване на заболяването може да се стигне до тежки усложнения по време на бременността – поднормено тегло на плода, неонатален дисстрес синдром, вродена глухо-немота, забавен растеж и развитие, интелектуален дефицит, вродена гуша и др., предупреждава акушер-гинекологът.
При субклиничния хипотиреоидизъм жената няма категорични оплаквания, но се наблюдава проблем с овулацията и забременяването. Статистиката показва, че от 2 до 5 % от жените във фертилна възраст страдат от автоимунна тиреоидна болест. Около 35 % от жените с хипотиреоидизъм забременяват със съответните усложнения на бременността. Хипофункция на жлезата се среща до пет пъти по-често при жените с диабет тип 1, отколкото при останалите, както и при такива с други автоимунни заболявания, например Витилиго.
Лекият дефицит на тиреоидни хормони в първия триместър може да доведе до тежки отклонения в психо-интелектуалното развитие на детето. В този период майчината щитовидна жлеза увеличава продукцията на тиреоидни хормони с около 20 %. В първите 4 лунарни месеца, т.е. до 16 гестационна седмица, плодът е изцяло зависим от майчините щитовидни хормони, а неговата жлеза започва да функционира след 16 гестационна седмица. Затова е много важно при субклиничните форми да се вземат адекватни мерки. Нуждите от йод при жените, които не са бременни, са около 150 микрограма дневно, докато при бременност – до 250 микрограма.
Другото по значимост състояние на щитовидната жлеза, касаещо фертилитета и бременността, е хипертиреодизма, при което се синтезират по-голямо количество хормони – Т3 и Т4. Най-честата причина за хиперфункция е базедовата болест. От нея страдат от 2 до 5 жени на 1000, като заболяването лесно се разпознава по външния вид на болните. Те са с изпъкнали очни ябълки, често сърцебиене, панически атаки, характерно е изпотяването на крайниците, диария, често боледуване от гъбични инфекции и др. При тях има повишен риск за спонтанни аборти, преждевременно раждане, прееклампсия и сърдечна недостатъчност, фетални малформации, както и от ниско телесно тегло на бебето.
“По време на бременността се наблюдава т.нар. физиологичен хипертиреоидизъм в първите 12 седмици, който се дължи на засиления метаболизъм и увеличения човешки хорионгонадотропин – ЧХГ, произведен от плацентата. Това състояние не изисква лечение, освен ако няма някакви сериозни лабораторни промени в хормоните на щитовидната жлеза”, казва още д-р Рашкова. Симптомите при хиперфункцията са сърцебиене, загуба на течности от повръщане или разстройство. Открита в първия триместър и лекувана адекватно, не е необходимо прекъсване на бременността и няма опасност за плода. За съжаление все още съществува насаденото мнение в обществото, че при това заболяване на всяка цена трябва да се прекъсне бременността, което е невярно. Д-р Рашкова съветва да се направи задължително консултация с ендокринолог, за да се прецени терапията, с което да се предотвратят рисковете за плода и да се води адекватно проследяване на бременността в екип с гинеколога.
Все по-масово явление е тиреоидитът на Хашимото, който се проявява с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза с едновременно високи нива на антителата на жлезата и регулиращия хормон ТСХ. Това е автоимунно заболяване, за което все още не е известна причината за отключването му. Според предполагаемите фактори, влияещи на дисфункцията на щитовидната жлеза, са употребата на антибиотици, стрес, глутен, пестициди и т.н. Знае се, че при него има наследственост, но ако това е ясно при планиране на бременност, при добър контрол няма опасност от увреждане на плода или забавяне в неговото развитие. При жените с Хашимото се препоръчва към основната хормонална терапия да се прибави и селен, който има отношение на обмяната на щитовидните хормони.

Кърменето при нарушена
функция на щитовидната жлеза е възможно

Хипо- и хиперфункцията на щитовидната жлеза могат да доведат до неадекватна лактация, затова е особено важно кърмещата жена да поддържа нормални нива на тези хормони.
При хипотиреоидизмът е напълно безвредно приемането на левотироксин, който е безопасен не само за майката, но и за новороденото. След раждане на жена с хипертиреоидизъм е необходимо проследяване на хормоните и в майката, и в бебето, което се прави съвместно между акушер-гинеколога, педиатъра и ендокринолог. На този етап има достатъчно данни, които потвърждават съвместимостта им с кърменето и липсата както на краткосрочни, така и на дългосрочни ефекти върху бебетата, чиито майки са ги приемали по време на кърмене, допълва акушер-гинекологът.
Весела БАЙЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново