Д-р Елка Миланова, офталмолог: “Катарактата вече се наблюдава и при пациенти под 50-годишна възраст”

Публикувано на чт, 9 мар. 2023
1533 четения

След 40-годишна възраст хората с фамилна обремененост и с риск от развитие на глаукома трябва веднъж годишно да се преглеждат профилактично при офталмолог, съветва д-р Елка Миланова – началник на Очно отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. По време на профилактичния преглед се изследва зрителната острота, вътреочното налягане и се оценява състоянието на зрителния нерв. Глаукомата е водеща причина за слепота и е известна като “тихият крадец на зрение”, защото може да засегне зрението още преди човек да осъзнае, че има заболяване.
Освен фамилната обремененост риск от развитието на заболяването има и при хора, страдащи от захарен диабет първи тип, хипертония, сърдечно-съдови заболявания и др. За това не бива да се подценяват профилактичните прегледи при офталмолог.
Лекарите от очно отделение лекуват също възпалителни и съдови заболявания, травми, тумори на окото, хирургия на слъзните пътища и др.

Преди Covid-19 годишно в отделението са лекувани между 1200 и 1300 пациенти.

Това са предимно болни, изискващи оперативно лечение и нуждаещи се от спешна консервативна помощ. По време на ковид кризата броят на пациентите значително намалява поради страха от постъпване в болница, но в момента специалистите отчитат нормализиране на ситуацията и увеличаване броя на хоспитализациите. Обясняват, че някои заболявания, лекуваните преди години локално само с капки, сега са много по-упорити и изискват по-продължителна терапия.
Най-голям е броят на пациентите, постъпващи в отделението с катаракта или т.нар. перде. Това е състояние на помътняване на естествената леща в окото и се характеризира с лека до пълна непрозрачност и възпрепятстване на преминаването на светлината през нея. Симптомите на заболяването са замъглени или размазани образи, дразнене от светлина, трудно виждане през нощта и др. В повечето случаи се развива с напредване на възрастта, но има случаи и на проява и при пациенти под 50-годишна възраст. Катарактата не може да се лекува с медикаменти, така че операцията е единствената възможност за възстановяване на зрението. При нея се премахва помътнялата леща и се поставя изкуствена вътреочна леща. Годишно броят на операциите на катаракта в очно отделение на областната болница са 380-400.
“При вторична катаракта понякога се налага да се правят допълнителни процедури с лазер, които също извършваме в отделението. При нас се лекуват пациенти не само от В. Търново, но и от Г. Оряховица, Полски Тръмбеш, Габрово и други населени места”, разказа д-р Миланова.

Очно отделение е с второ ниво на компетентност и разполага с 10 легла, включително и две ВИП стаи

Има две самостоятелни операционни зали и сектор за лазерно лечение. За осъществяване на диагностичната и лечебна дейност отделението използва съвременна апаратура. В него работят четирима лекари със специалност и две специализантки. Едната от тях постъпва в отделението преди година и половина, а другата преди няколко месеца.
“Преди седем години две специализантки започнаха специализация при нас. Изкараха пет години, взеха специалност и вече са назначени като лекари в очно отделение, което за нас е гордост, че тези млади хора останаха да работят тук”, споделя д-р Миланова.
Желанието на офталмолозите е да бъде закупен т.нар. скенер, който позволява изследване на задния очен сегмент. Подобна апаратура ще помогне на специалистите за много по-прецизната диагностика на пациентите.
Някои от лекуваните в очно отделение страдат от хронични заболявания, което налага да бъдат консултирани и от други специалисти по време на тяхната хоспитализация.
“Правим всички необходими изследвания и обгрижваме нашите пациенти. Не гледаме колко дни е клиничната пътека, а оставяме пациентите толкова време, колкото е необходимо”, обяснява д-р Миланова.
В дългогодишната си практика офталмолозите от областна болница са се сблъсквали с най-различни случаи. Един от последните казуси е на 17-годишно момиче от Украйна, потърсило помощ в стационара заради замъглено зрение и зачервяване на едното око. “Момичето сподели, че и друг път ѝ се е случвало. Било ѝ обяснено, че има спазъм на акомодацията (б.ред. продължително предозирано напрежение на цилиарния мускул). Оказа се, че това не е така и всъщност страда и от други заболявания, едно от които ревматоиден артрит. И този очен проблем е проява на ревматоидния артрит, което е доста сложно за лечение”, разказа д-р Миланова.
Сред случаите от практиката на медиците в областната болница са и възпаления, предизвикани от недобре поставяне на изкуствени мигли. Причината за това е, че при неправилното залепяне на миглите и при контакт на лепилото с роговицата се получават тежки възпаления, които трудно се лекуват. Понякога се получават и алергични реакции от самото лепило, обясниха лекарите от очно отделение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново