Д-р Авишек Мишра: Храната е най-доброто лекарство за тялото

Публикувано на вт, 27 окт. 2015
10209 четения

Чрез пулса може да открием и спрем неподозирани заболявания, твърди индийският лекар, специалист по аювердична медицина и доброволец на фондация “Изкуството да живееш”

Д-р Авишек Мишра е индийски специалист на пулсова диагностика и лечение по холистичната система на аюрведа чрез хранителен режим, билкови добавки и здравословен начин на живот. Завършва 6-годишния курс по аюрведична медицина, която в Индия е равна на конвенционалната наука, и вече осем години има практика като лекар. Пристига в България преди осем месеца като доброволец на Международната фондация “Изкуството да живееш”, която развива образователни и здравни програми за създаване на общество без стрес и насилие. Основана е от индийския хуманитарен посланик и духовен водач Шри Шри Рави Шанкар. У нас българският клон на фондацията започва дейността си преди 12 години и досега над 20 000 българи от 32 града са участвали в курсове и семинари. През октомври 2006 г. доброволческата организация стартира инициативата “Здрава и щастлива България”, които включва програмите “Детство без агресия” и “Свобода зад решетките” с антистрес семинари за служители и затворници от български затвори и пробационни служби, на които помагат чрез йога и медитация за подобряване на тяхното физическо и психическо здраве. Аюрведа също е част от тези програми.
Д-р Мишра беше във Велико Търново в края на миналата седмица, където се срещна с пациенти, дошли да потърсят помощ и консултации за здравето си. За едни от тях срещата с индийския лекар не беше първата и те споделиха, че не съжаляват, че са се доверили на аюрведа. След препоръките и лечението на д-р Мишра се чувстват по-добре, но промените стават по-бавно и изискват воля и постоянство за прилагане на индийската холистична медицина.

– Д-р Мишра, какво представлява аюрведа?
– Аюрведа съществува повече от 5000 години в Индия и тя е интернационална система за лечение. На български “аюр” означава живот, а “веда” – наука, и аюрведа означава буквално “наука за живота”. Веда вярва, че ние имаме имунна система, която може да ни излекува. Затова трябва да я поддържаме чрез правилното хранене и здравословния начин на живот. Индийската система се фокусира главно върху профилактиката и въобще да не боледуваме. Ако се случи обаче да се разболеем, защото сега ни заобикалят много вируси и стрес, то така да лекуваме тялото, без да му навреждаме и да няма странични ефекти. Затова лекарствата са направени от билки под формата на таблетки, на прах, сок, отвари, аюрведично вино. С тях ние убиваме болестите. Заболяването трябва да бъде излекувано от неговите корени. Като прилагаме древната наука, ние лекуваме пациента, а не болестта му. Когато той стане здрав, болестите сами си отиват. Основното правило човек да бъде здрав е именно да се храни правилно и да живее здравословно. Храната е най-доброто лекарство за тялото.
Аюрведа ни казва: “Разбери своята физика”. Според тази древна медицина всеки от нас е уникален и ние сме направени от петте елемента в природата – земя, въздух, огън, вода и пространство. Те изграждат три енергии, които аюрведа ги категоризира като Вата, Пита и Кафа. Във Вата енергия доминират елементите въздух и пространство, в Пита е огънят, а в Кафа – земята и водата са водещи. Тези три енергии са известни като трите доши. А доша означава “изчистване”, тя засяга не само физическото тяло, а темперамента, хранителните предпочитания и емоциите на човек. Но когато тези три енергии – Вата, Пита и Кафа, са в дисбаланс, се появява заболяване. Ако са в норма, сме здрави.
– Кога възниква този дисбаланс в нашите доши?
– Дисбалансът в дошите възниква, когато нашият живот не е съобразен с физиката ни. За да го избегнем, трябва да променим храненето, което също да бъде съобразено с физическото ни тяло. Когато Вата енергия е балансирана, тя се грижи за правилното функциониране на нервната система. Тя обаче е отговорна и за храносмилането и метаболизма, като превръща хранителните вещества в енергия. Когато има дисбаланс, започват проблеми със стомаха, появява се запек, има болки в ставите и мускулите, неспокоен сън. Кафа пък поема елементите и формата на тялото, като балансира течностите. Тя е отговорна за холестерола, наднорменото тегло, човек става мързелив, вечно му се спи. При дисбаланс се появяват също кисти и миоми. При дебалансирана Пита възникват киселини в стомаха, езофагичен рефлукс, загрява се тялото – в очите, ръцете, ходилата. Смущава се емоционалната енергия, човек става хиперактивен, ядосан. С този дисбаланс в трите доши можем да се справим именно с храненето. А то трябва да е съобразено и със сезоните. През лятото е горещо и храносмилателната ни система отслабва. Ясно е, че трябва да ядем малко. През зимата физическата ни активност намалява, чувстваме се уморени, недоспали, без енергия. Тогава следва да се храним повече, за да имаме енергия. Ето как с правилното хранене ние ще поддържаме Вата, Пита и Кафа в баланс, за да не се разболеем. Това е много важно особено сега, когато сме на прага за грипа. Следователно най-важно за нашето здраве е нашето хранене. Когато то е правилно, тогава нашата конституция – тяло и ум, има силна имунна система, която не допуска болестите.
– Казахте, че когато човек е болен, се използват предимно лекарства от билки. А когато корените на болестта са толкова дълбоки, че билките не могат да се справят с проблема, как лекувате?
– Правим детоксикиращи терапии. Те са пет вида и пречистват горната и долната част на тялото. Енима е специфичен метод за Вата доша и нервната система. Терапия Нася почиства токсините от носа, главата, гърлото и синусите. Имаме и детоксикираща терапия, която се прави чрез кръвта.
– При прегледите на пациентите не използвате традиционната слушалка, нито пък други медицински помагала. Как тогава откривате този дисбаланс в трите енергии на човешкото тяло, за който досега разказвахте?
– Чрез пулсовата диагностика, която е основата, изкуството и красотата на науката аюрведа. Ние можем да усетим своя пулс по цялото тяло, но най-добрата диагностика се прави на китката. Пулсът се проверява само с три пръста – показалец, среден и безименен. Чрез него можем да открием и предотвратим заболявания. Именно четем информация има ли дисбаланс при Вата, Пита и Кафа. Пулсовата диагностика показва конституцията на пациента, има ли проблем и къде е той, откриват се блокажите в тялото. Това става лесно чрез чакрите, които са свързани с енергията.
Всяка клетка в тялото ни има свой пулс и чрез пулсовата диагностика можем да разберем какво ни казва то. Когато заболяването е открито, може да се избегнат други последващи болести. Уникалното е това, че преди да се проявят самите симптоми, чрез пулса ние откриваме място на заболяването, където е започнало да се развива. Ако изчистим токсините, то спира.Затова често ние не питаме какъв е проблемът на пациентите. Чрез пулсовата диагностика направо откриваме болестта още преди да се е развила. Поради тази причина съветваме хората да си правят редовна пулсова диагностика. При открит здравен проблем и промяна в храненето и начина на живот здравето се връща.
Много често само при налагане на определена диета здравният проблем се решава. И тук домашната кухня ще ти помогне да се излекуваш. На трето място са билките, които премахват заболяването от самите му корени. Обикновено билките, които изписвам, са от Индия, но използвам и български рецепти и домашни илачи. Но когато болестта е от 10-20 години, се налага първо да изчистим тялото, а после да лекуваме. И хубавото е това, че аюрведа учи как човек сам да се лекува правилно и той става доктор на себе си. А и да си прави профилактика, че да не се разболява.
– Освен пулсовата диагностика, в основата на аюрведа е и правилното хранене, за което непрекъснато говорим. Кое всъщност е правилното хранене?
– Понякога човек яде храни, които действат негативно на здравето и стават корен на самото заболяване. Тялото само казва, че употребата на тази храна трябва да спре и трябва да го послушаме. Това правим за един или два месеца и по този начин проблемът отшумява. Ако пак се появи, изключваме тази храна от живота си.
– Месото влиза ли в кухнята на здравословното хранене. Българинът консумира предимно свинско, което е тежко и мазно.
– Лично аз съм 100 процента вегетарианец, но аюрведа не е против месото. Бог е казал, че каквато нужда има тялото, такава храна да яде. Но ние може да оцелеем и на вегетарианска храна, тъй като в нея има всичко, което е нужно на организма, като витамини, минерали, въглехидрати. Но понякога, ако сезонът е такъв, че не можем да си набавим вегетарианска храна, може да ядем и месо. Не бива да забравяме, че днешното месо е инжектирано с хормони, ваксини, лекарства, които пък са причина за човешки болести. Те ни блокират имунната система и енергията в тялото. Затова е по-добре да ядем природна вегетарианска храна. Изобщо храната е най-доброто лекарство за тялото. Когато имаме проблем, можем да спрем да се храним за ден-два през седмицата или веднъж в месеца.
– Има ли общи неща в храната на българите и индийците?
– Имаме много общи неща, но начините на приготвяне на гозбите са различни. Имаме и различни подправки.
– Откакто сте в България, всеки ден имате среща с пациенти. Болна ли е според вас българската нация?
– Светът е глобализиран и почти навсякъде здравните проблеми са едни и същи. Хората се оплакват от черния си дроб, дебелото черво, гръбначния стълб, сърдечносъдовата система, стресът е голям. Но в Индия 70 процента от хората първо опитват да се лекуват чрез аюрведа и като не успеят, пристъпват към класическата медицина. Разбрах, че българите страдат най-вече от сърдечносъдови заболявания, а това е навсякъде по света. Причините са липса на упражнения и спорт, неправилно хранене и много стрес. Добре е да се прави всеки ден йога и сударшан крия упражнения за правилно дишане и укрепване на имунната система, така ще се чувстваме здрави. Много е важно да имаме учител за тези неща, иначе може да се самонараним и да си създадем проблем.
– Защо избрахте да дойдете да лекувате именно в България, която е доста далеч от Индия?
– Наистина за първи път съм в България, но офисът на фондация “Изкуството да живееш” в Индия решава кой къде да замине. Не съжалявам, защото страната ви много ми харесва и най-вече характерът на хората. Опитвам се да уча български език, който е доста труден, живея в София, обикалям страната и може да остана в България една-две години. Щастлив съм, че съм помогнал на много хора да се излекуват. Имам много пациенти и само един свободен ден в седмицата. Сега в София сме започнали аювердично лечение на мигрена, чрез поставяне на билкови капки в носа и резултатите са 100 процента. Правят се също инхалации и масажи на лицето и врата, което действа релаксиращо на нервната система. Прилагаме и много успешни терапии срещу хъркането,трудностите в дишането, правим и корекции на гръбначния стълб, кръста и врата. Лекуваме и стари болежки на двигателната система и имаме успех.
Вася ТЕРЗИЕВАр сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново