Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: “Две групи деца не се имунизират в България – тези без личен лекар и другите – със свръхинформирани интернет майки”

Публикувано на вт, 23 юни 2015
1159 четения

– Д-р Кунчев, заплашва ли ни епидемия от дифтерит, след като се разболя 4-годишно неимунизирано дете в Испания?
– Да, възможна е, зависи в какво състояние са страните в Европа по отношение на имунизационния статус. В България това зависи и от процента на децата, които не са имунизирани против дифтерит. Същото се отнася и за заболявания като морбили, тетанус и коклюш. Случаят с Испания е много характерен и с нещо друго, защото не става въпрос за липса на ваксина, а просто родителите са отказали имунизацията. Те са решили, че по-добре е детето им да не бъде ваксинирано, но този отказ става фатален.
У нас също има антиваксинални настроения, но е много трудно да се разбере колко точно деца не са имунизирани. Тъй като без задължителните имунизации се спират детските надбавки и деца не се приемат в детските градини, има майки, които правят опити да вземат фалшиви бележки от личните лекари, без имунизациите да бъдат направени. Затова у нас децата могат да бъдат разделени на две големи групи. Едните нямат личен лекар, който да следи за имунизациите и това са обикновено ромите, а вторите имат хиперинформирани интернет майки, които често и на недостоверна информация взимат решение да не имунизират децата си.
Лично аз съм противник на дебати, на които да се обсъжда медицинската страна на ваксините, ползата от тях е доказана многократно. Иначе можем да си говорим с майките надълго кой какви права има, по-важно е, че години наред ние предпазваме стотици хиляди деца от тежки заразни заболявания. Да, правото на детето е то да има закрила от тези болести и от две години този факт е регламентиран в държавното право на балканските страни. Но насила хубост не става, както го е казал народът. Ако здравната служба не убеди родителите с факти и данни, кое е по-добре за техните деца, може да очакваме отдавна забравени епидемии повече от 30 години, както дифтерита. Сега родителите нямат време или пък липсата на заинтересованост не ги среща с лекарите да им обяснят предимството на ваксините. Това трябва да се промени.
Има едно определение, което е много удачно, че ваксините са жертва на своя успех. И това е точно така. Защото колкото по-ефикасен е един препарат, той предпазва от заболяванията по-добре. И хората забравят за определената болест и започват да пренебрегват имунизациите. Казват си, че от много години това заболяване вече не съществува и защо да се имунизираме. Типичен пример е епидемията от морбили у нас, която избухна преди няколко години. Тогава се разболяха 24 000 души, имаше и смъртни случаи. Това не бива да се повтаря.
– Може ли да се определи какъв би бил рискът на епидемия при пропуски на имунизации?
– Ние имаме данни какво е ваксиналното покритие при отделните ваксини, но това е административна статистика. Но аз съм склонен да приема, че има определен процент фалшиви имунизации и с това се борим. Затова РЗИ по места започват проверки. При съмнение има начин да се провери дали едно бебе е имунизирано, като се търсят антитела от ваксината при изследване. Но не в това е проблемът. Смисълът е родителите да осъзнаят, че имунизациите се правят в полза на техните деца. В случая казваме, че никой родител няма да направи нещо лошо за детето си, но всъщност е факт, че го прави, като го подлага на риск да се разболее от тежка болест и случаят в Испания с дифтерита е показателен. Сега родителите обвиняват антиваксиналните движения, че са ги излъгали, дори започват съдебни дела. Но вече е късно да си върнат детето.
– Готова ли е България да се справи с евентуална епидемия от дифтерит, която е тежка болест на дихателната система, дори смъртоносна?
– Наистина заболяването е тежко, но България има достатъчно ваксини, ние произвеждаме специфичния антитоксичен серум, имаме и резерви.
– Д-р Кунчев, задава се и друга опасност, която този път идва от Изток. Става въпрос за близкоизточния респираторен синдром (БИРС), който взе над 20 жертви в Южна Корея. Има ли някаква профилактика?
– Лошото е, че ние знаем малко за този синдром, и то в световен мащаб. Дори и в момента няма пълна яснота за начина на заразяване с тази инфекция. Статистически, тъй като 95 процента от случаите са регистрирани в Саудитска Арабия, доказват, че вирусът идва от камилите. Хората, които работят с камили, имат 27 пъти по-често антитела срещу заболяването, отколкото останалото население. Но защо в Южна Корея вече се разболяха 165 души от БИРС, от които 23 души вече са починали, защо точно там е този епидемичен взрив, не е ясно. Може би дълбоко е било подценено това заболяване и не са взети бързи мерки. А това се случва първо в една основна болница в Сеул, а после вирусът се разпросранява в още няколко стационара. И тези пациенти не са били поставени под карантина.
– Какво се случва с ебола в Африка, от която починаха доста болни?
– Световната здравна организация следи много внимателно този процес и в момента еболата не е проблем, който заплашва цялото човечество. Целият свят се ангажира с ликвидиране на епидемичните огнища, хвърлиха се много средства, най-вече от САЩ, ЕС, Китай и Канада. Ако се беше допуснало ебола да излезе от засегнатите африкански страни, резултатите щяха да бъдат страшни.
Фактът, че Южна Корея, където има перфектно здравеопазване, допусна да се разболеят 165 души от БИРС и в момента още 5000 души са под наблюдение, показва, че нито една болест не е за подценяване. За съжаление мерките за противоепидемичен контрол на вирусните заболявания не са водещи и не са много ефективни. Вирусът е по-опасен при хора, които имат хронични заболявания. Важното е, здравната служба у нас веднага да разпознае заболяването и да информира открито хората за опасността, а не както в Южна Корея БИРС да се прикрива.Освен това трябва да се използва наличният потенциал от предпазни средства като маски, санитарни костюми, стерилизация, дезинфекция и др.
– Сега имаме доста бежанци, а и туристи от Близкия изток и как ще се разбере, ако някой е заразен с БИРС, например?
– Не изключваме такава възможност, макар да нямаме много туристи от Саудитска Арабия. А и един българин да се върне оттам и да има някакъв здравен проблем, не трябва да се подценява. Вие си спомняте случая с българина, който се върна от африканска държава, където имаше ебола. Беше мобилизирана здравната служба в София, която направи необходимите изследвания и се оказа, че страховете ни са били напразни.
– Отново няма ваксини за бебетата у нас, а ние говорим как да убеждаваме родителите да имунизират децата си. Това не е ли парадокс?
– Има липса на ваксини, тъй като проведохме две обществени поръчки за дистрибутори, но никой не се яви. Фирмите обясниха, че имали производствени проблеми. Като нас са Румъния, Сърбия и Хърватска, които също търсят начини за справяне с липсата. Но ние решихме проблема, доставяме 100 000 ваксини от Турция и с тези количества ще задоволим нуждите до края на годината. Трябва да има дългосрочни договори за доставка на ваксини, които ще дадат гаранция, защото тази липса, ако се повтаря всяка година, пречи на работата и изнервя родителите, техните лекари и здравната мрежа.
В момента като някаква мярка сме спрели реимунизациите, за да има ваксини за първичните имунизации. Тъй като ваксинираните веднъж деца имат някакви антитела срещу съответното заболяване. Сега, след като имаме доставките от Турция, ще обхванем всички реимунизации, закъснението на които не е толкова фатално.
– А какви вируси да очакваме това лято?
– Всяко лято има летни вируси, които да ни разболяват, сега е малко преходен период и намаляха респираторните вируси. Но имаме случаи на ентеровирусни инфекции, които дават най-чести прояви на храносмилателния тракт – повръщане и разстройство, придружени са и с покачване на температурата. Но нямаме сериозни епидемични взривове. И макар да звучи банално, единствената профилактика е в хигиената. В огромна част от случаите ние поглъщаме вирусите или бактериите чрез храната, водата и мръсните ръце.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново