Бум на сифилис в областта! Само за пет месеца са открити 11 болни и едно бебе

Публикувано на пт, 19 юни 2015
870 четения

Реалният брой е много по-голям, 2/3 от заразените не влизат в статистиката

Само за първите пет месеца на тази година със сифилис от областта са регистрирани 11 болни и едно новородено бебе, срещу 18 пациенти за миналата година, сочи справка на РЗИ във Велико Търново. Реалният брой обаче е много по-голям, 2/3 от заразените не влизат в статистиката, защото не се лекуват или пък ги лекуват неспециалисти.
В момента в кабинета за анонимно консултиране и изследване за СПИН при РЗИ по желание може да се направи изследване и за сифилис и откриваме такива заразени, отчете завеждащата д-р Анастасова. Изследвания се правят още в лабораторията на кожния център, отделението по хемотрансфузия при областната болница и частните клинични лаборатории. Проблемът е, че заразени се самолекуват с антибиотици и вече отпадна задължението да се издирват контактните лица за прегледи и изследвания. По този начин заболяването не се ограничава, а се разпространява още по-лесно, коментира д-р Теодора Чолакова, управител на Кожния център във Велико Търново.
С демокрацията след 1989 г. се разби и стройната система за изследване на бременните жени, които посещават женската консултация. Сега тя няма задължителен характер и се стига до това неоткрити заразени със сифилис майки да раждат също заразени деца. Проблемът е, че бременните крият от гинеколозите и едва след раждането се разбира, че детето е също със сифилис.
Сифилисът е полово-преносимо коварно заболяване, което дълги месеци може да протече безсимптомно. Има няколко стадия и през първите два се появяват обриви и подути лимфни възли, които минават от само себе си и човек мисли, че се е излекувал. Причинителят – бледата спирохета, обаче преминава в кръвта и поразява необратимо всички вътрешни органи. Целта е заразените пациенти да бъдат открити навреме, за да бъдат излекувани, заяви д-р Чолакова. Тя допълни, че когато бъде открит такъв болен, той трябва да бъде изпратен при специалист.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново