Болницата в Горна Оряховица е в Топ 10 сред 130 лечебни заведения у нас по брой на извършвани тромболизи за лечение на мозъчни инсулти

Публикувано на сб, 11 Ное. 2023
6784 четения

Общинската болница в Горна Оряховица е в Топ 10 сред 130 лечебни заведения за болнична помощ у нас по брой на извършвани тромболизи за лечение на мозъчни инсулти за 2022 г.

Това сочат данни на НЗОК от мониторинг върху 130 болници в България, който проследява въвеждането и практикуването на този модерен метод за лечение на мозъчните инсулти, при който не само се спасява живота на пациента, но и се предотвратява инвалидизиране за цял живот.

По процент извършени тромболизи, МБАЛ „Свети Иван Рилски“ заема 8-мо място в България, като изпреварва редица областни и общински лечебници, и високотехнологични университетски и частни болници.

От приети 236 пациенти с исхемичен инсулт през 2022 г., 6% са направените тромболизи в горнооряховската болница. През настоящата година се очертава процентът да се запази или увеличи, а именно – от 1 януари до 10 ноември т.г., при лекувани 173 инсулта, процентът на извършени тромболизи е 5,8%.

По този показател горнооряховската болница изпреварва УМБАЛ „Света Марина“ – Варна(3,1%) , МБАЛ „Сърце и мозък“- Плевен (3,4%), УМБАЛ „Канев“- Русе (0,4%) , ИСУЛ- София (0,9%), „Аджибадем Сити Клиник Токуда“ – София (5%), ВМА- (0%), УМБАЛ- Пловдив (4,9%), областните болници в Шумен, Видин, Габрово, Благоевград, Враца, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Търговище и др.

Общинската болница в Горна Оряховица е една от 40-те болници от 340-те в страната, в които е въведен този ефективен метод на лечение на инсулт, който е възможен при спазването на т.нар. „златен час“, а именно – пациентът да бъде хоспитализиран до четвъртия час от първите симптоми на заболяването.

„Негативната тенденция да сме рекордьори по болестност и смъртност от инсулт в света, продължава. Четири пъти повече са инсултите в България от Европа. През 2022 данните на хоспитализираните у нас показват, че един среден по големина град е получил инсулт. От пострадалите, 5500 са починали още в болница. Това е по един пациент на час и половина“, отчете наскоро председателят на Българското дружество по инсулт доц. Росен Калпачки.

Най-често инсултът се причинява от запушване на кръвоносен съд в мозъка, което възпрепятства достъпа на кръв, пренасяща кислород и хранителни вещества до някоя от неговите части. Това води до временна или постоянна загуба на функцията на тази част от мозъка поради загиване на засегнатите клетки. След инсулт умират около 2 млн. клетки всяка минута. Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът засегнатият човек да се възстанови. За извършване на тромболиза, която минимизира щетите от инсулта, е необходимо пациентът да постъпи в болница до 4-тия час. За целта хората край него трябва да са установили признаци на инсулт и веднага да извикат екип на Спешна помощ.

Инсултът може да се разпознае чрез т.нар. FAST (бърз)тест:

F- (face –лице) – накарайте засегнатият да се усмихне и проследете дали лицето му остава симетрично. Симптомите са ако ако половината на лицето е отпусната, устата увисва или изтича слюнка.

А – (arms– ръце).Пострадалият трябва да вдигне ръцете изпънати пред тялото и да ги задържи. При инсулт пострадалият усеща слабост в едната ръка или не може изобщо да контролира ръцете си.

S – (speech– говор).Накарайте пострадалият да каже името си. При инсулт речта е забавена, завалена или неразбираема.

Т (time –време). При инсулт времето е много ценно! Ако установите симптоматика на инсулт, незабавно позвънете на тел. 112 за линейка и съобщете от колко време пострадалият е в това състояние.

„В нашата област две са болниците, които извършват тромболиза – областната болница във Велико Търново и общинската в Горна Оряховица“, обяснява д-р Иван Иванов, специалист по нервни болести и управител на МБАЛ. „Нашата болница има всички условия за провеждане на тази терапия. На първо място, много добри специалисти невролози, които са на разположение 24/7 и които вземат решението за лечение чрез този метод. Вече са обучени как да действат екипите ни при такива случаи. На второ място, имаме отлична инфраструктура – директен асансьор от Спешна помощ до интензивния сектор за терапевтично болни, близост до клиничната лаборатория и Отделението по образна диагностика. Модерният скенер и съвременното оборудване на интензивната зала, също са много важни. През последните години организацията по приемането на такива пациенти с исхемични инсулти е на високо ниво, като дейностите се извършват без никакво забавяне“, коментира още д-р Иванов.

„След постъпването на пациент със съмнения на инсулт до 4-тия час и извършените спешни изследвания, които го доказват, му се поставя венозно скъп препарат, който лизира (разбива) кръвоносния съсирек в мозъка. Методът се оказва животоспасяващ и минимизира пораженията за пациента. В болницата се извършават тромболизи на пациенти от най- различен възрастов диапазон, без значение дали са осигурени или неосигурени“, коментира още д-р Иванов.

Д-р Иванов представи презентация за опита на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ по отношение на организацията за извършване на тромболиза на Първия национален конгрес на Българското дружество по инсулт, който се проведе на 20-22 октомври в София.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново