Болните с туберкулоза в региона се увеличават

Публикувано на ср, 25 мар. 2015
830 четения

Хартиен жерав с пера от написани послания в центъра на Велико Търново е част от кампанията, която се провежда за превенция на туберкулозата.

Д-р Мария Рачева, д-р Ани Ангелова и Момчил Баев обединиха усилия за превенция на туберкулозата (отляво надясно). В момента се извършват профилактични прегледи и информационна кампания.

Отворени дни организира на 24 и 25 март белодробната болница “Д-р Трейман”

През последните три години болните с туберкулоза се увеличават, за миналата година новооткритите са 38 мъже и 18 жени, които са с 16 души повече от 2013 г., съобщи д-р Мария Рачева, управител на специализираната болница “Д-р Трейман” във Велико Търново. Нарастване има при белодробните и извънбелодробните форми, и при пациенти с резистентност към лечението. Има и трима, които са лекувани по 6 месеца, но после са дали рецидив и са били приети отново в болницата.
270 души са контактните пациенти, които медиците са издирили, като само 116 души са от Бяла черква, отчете д-р Рачева. Така малкото градче се превръща в най-голямото огнище на туберкулозата в областта. В края на миналата година на диспансерен отчет се водят три деца и 98 възрастни, един мъж е починал. За превенция на заболяването, на 24 и 25 март “Д-р Трейман организира отворени дни, а на 26-и медици ще преглеждат безплатно в Бяла черква.
Последните години всички се бяхме приспали и като че ли не се обръщаше внимание на заболяването, смяташе се, че с туберкулоза се заразяват предимно пациенти от малцинствените групи, но съвсем не е така, коментира д-р Рачева. Може би поради това голяма част от наблюдението се извършва в кабинетите, а не в лечебните заведения. Пробите на Манту се правят, отчитат и наблюдават от джипитата, които нямат много опит, а би трябвало тези изследвания да са на лекарите специалисти, апелира управителката.
Тревожен е фактът, че има млади майки, които отказват ваксини срещу туберкулоза, първата от които се прави още в родилното отделение, каза д-р Рачева. Липсата на инфекциозен имунитет е голям риск за семейството и за околните.
Вече е ясна новата методика за финансиране на туберкулозата, но и тази година парите са по 30 лв. на ден за лечение, а действителните разходи са около 70 лв. В болница “Д-р Трейман” пациентите са на топло, имат хубава храна и лекарства. Миналата година приключихме с положителен финансов резултат от 157 000 лв., но имаме дългове от 1,5 млн. лв., от които сме върнали 400 000 лв. За целта общината е помогнала със заем от 500 000 лв., за да се разплати болницата с най-големите си кредитори.
Надяваме се догодина общината да ни помогне със средства да доизградим втория корпус на “Д-р Трейман”. Там ще бъде настанено отделението по туберкулоза, допълни д-р Рачева. Според нея не би трябвало бившите белодробни диспансери да се вливат в областните стационари, както става сега в страната. Туберкулозата е заразно заболяване и лечението трябва да бъде изолирано.
Болните в “Д-р Трейман” са на свободен режим, те се разхождат наоколо, а чистият въздух, добрата храна, разходките и покоят са задължителни за доброто лечение.
Вчера по случай Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, във Велико Търново се проведоха различни инициативи за повишаване на здравната информираност. В тях се включиха РЗИ, БМЧК, Общината, Младежкият дом, Център “Амалипе”, здравният клуб “Здравей” и др.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново