Болни остават без лекарства заради липса на управител на НЗОК

Публикувано на пт, 20 февр. 2015
314 четения

Има опасност от забавяне на плащанията на договорните партньори и скъпо струващо лечение на пациенти, тъй като изтече мандатът на управителя на НЗОК, нов още не е избран и няма кой да разписва необходимите за това документи, заяви д-р Галина Василева, директор на РЗОК във Велико Търново. Този проблем е общ за системата. Вчера, например, е трябвало да се извършат плащания към аптеките за първите 15 дни на януари, но преводите ще се забавят. Същото чака болниците, зъболекарите, лабораториите и извънболничната медицинска помощ на 25 и 26 февруари. Надявам се дотогава парламентът да вземе някакво решение за назначаване на заместник на досегашната управителка д-р Румяна Тодорова, докато бъде избран нов шеф на НЗОК, коментира д-р Василева.
При така създалата се ситуация не могат да бъдат придвижени с протоколи за скъпо струващо лечение на пациентите. Става въпрос за заболявания като хроничен вирусен хепатит, серопозитивен ревматоиден артрит, псориатичен артрит, десиминиран лупус еритематодес и др. Има одобрени протоколи, но има и такива, които са върнати за допълнителни изследвания или консултации. И в двата случая тези болни не могат да получат лекарствата си, което ще доведе до прекъсване на лечението им. Две от тези заболявания са редки болести и забавяне на терапията е от значение за живота на пациентите.
Всяко забавяне на плащанията от здравната каса затруднява работата, но не ни остава нищо друго, освен да чакаме, коментира проблема д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново. Той допълни, че на болницата не е платена и извършената надлимитна дейност за декември 2014 г., а сега на 21 февруари трябва да се платят заплатите и осигуровките на персонала. Освен това доставчиците на консумативи и лекарства чакат разплащане и по този начин дълговете на МОБАЛ се увеличават.
Обезпокоен е и д-р Георги Вашков, управител на горнооряховската болница. Той се надява проблемът с финансирането от здравната каса да бъде разрешен до края на месеца. Ако не, персоналът ще остане без заплати, но по-големият риск е, че болницата има задължения и разсрочени графици за погасяване на дълговете, а също и кредит, който също се изплаща.
Във връзка с контролната дейност на РЗОК, д-р Василева посочи, че за миналата година са извършени 286 проверки на договорните партньори, от които 159 медицински. При 47 от тях са присъствали и експерти на НЗОК, а 3 от проверките са извършени по жалби на пациенти. Според директорката на РЗОК констатираните нарушения не са сериозни и те са свързани с неизпълнен обем на оказаната медицинска помощ, а също и с технически пропуски по документацията.
Що са отнася до това, дали двете инвазивни кардиологии във Велико Търново – частната и на МОБАЛ, са изследвали здрави пациенти, каквито упреци общо за страната отправи здравният министър д-р Петър Москов,    д-р Василева заяви, че такива нарушения в старата столица не са открити. Проверките са направени съвместно от експерти на РЗОК и НЗОК.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново