Безплатни прегледи за сънна апнея ще има в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 9 окт. 2023
287 четения

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица организира безплатни диагностични прегледи за установяване на сънна апнея. Прегледите ще се извършват в УНГ отделението на 16 октомври (понеделник) и 17 октомври (вторник), от 15 до 19 часа от д-р Стоян Стоянов, дм, началник на УНГ отделението. По преценка на специалиста, ще бъдат извършени последващи холтерови изследвания на пациентите.
Сънната апнея е заболяване на горните дихателни пътища. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища. Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е изключително сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения.
Заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Симптомите са хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото.
„На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и които повлияват апноичните паузи, и всички произтичащи тежки последствия от заболяването“, коментира д-р Стоянов.
Безплатните прегледи се организират по случай 19 октомври, на който се чества паметта на преп. Свети Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи МБАЛ.
Желаещите да се прегледат, следва да се запишат на телефон 0878 746 480, регистратура

loading...
Пътни строежи - Велико Търново