Безплатни прегледи за сънна апнея ще има в болницата в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 14 мар. 2023
534 четения

Ден на отворените врата ще се проведе в отделението по уши, нос, гърло на МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица по повод Световния ден на съня -17 март, съобщават от лечебното заведение. Инициативата се организира в началото на следващата седмица и има за цел профилактиката и лечение на обструктивна сънна апнея, за здрав и спокоен сън на страдащите от това заболяване.
На 21 и 22 март, в интервала от 15 до 17 часа, пациентите със съмнения, симптоми или доказана диагноза “обструктивна сънна апнея” ще бъдат преглеждани безплатно от д-р Стоян Стоянов, началник на УНГ- отделението, след предварително записване на телефон 0878 64 74 80 – на регистратурата на болницата.
През последната година през УНГ-отделението на МБАЛ са преминали над 100 пациенти с тази диагноза.
“Голяма част от диагностицираните със сънна апнея са с назначено консервативно лечение. Те вече са оборудвани с апаратите (CPAP), които повлияват апноичните паузи и всички произтичащи тежки последствия от заболяването”, коментира д-р Стоян Стоянов и допълва, че с този метод на лечение значително намаляват рисковете от сърдечно-съдови, мозъчни или дихателни усложнения, които се дължат на сънната апнея. След консултация и назначено лечение от специалист, спират оплаквания като сутрешна сънливост, главоболие, прозяване, усещане за недоспиване, въпреки, че пациентите са спали през нощта, немотивирана отпадналост и изтощеност.
Партньори на инициативата са фирма Adapt.bg, която е официален представител за България на световния лидер за лечение на сънна апнея Resmed.
Обструктивната сънна апнея е заболяване на горните дихателни пътища. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища.
Нелекувано, заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния.
Симптомите с: хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото.
Около 45% от страдащите умират само заради тежка форма на сънна апнея, без други оплаквания, като фаталният изход се дължи на сърдечно-съдови усложнения.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново