Бежанската вълна изправя страната ни пред сериозен здравен риск

Публикувано на чт, 17 сеп. 2015
465 четения

проф. Радка Аргирова

Бежанската вълна изправя страната пред сериозен здравен риск, заяви на кръгла маса във Велико Търново вирусологът проф. Радка Аргирова. Срещата бе организирана от фондация МОСТ по повод на риска от антиваксиналното движение у нас, което се разраства. Все повече майки отказват да ваксинират децата си за опасни заразни заболявания.
Децата на бежанците, които пристигат у нас, не са ваксинирани, защото в техните държави не работи национален имунизационен календар. Ние не знаем с какви болести пристигат тук и какво могат да ни пренесат, каза още проф. Аргирова. Според нея здравната служба у нас знае, че като пристигнат в Турция, там се прави масова имунизация на мигрантите, но тя не е на сто процента. А и не всички бежанци идват през Турция. Когато ваксиналното покритие е под 95 процента за определено заболяване, то не действа. Затова единственият начин да предпазим българчетата, а и цялото общество, е те да бъдат ваксинирани.
Проф. Аргирова отбеляза още, че антиваксиналното движение в България не е ново. Преди 80 години в САЩ е възникнала първата подобна организация, ръководена от известен лекар. Винаги е имало такива движения и ще има, но ние трябва да бъдем убедени с факти и знания за ползата от ваксините. Според вирусолога имунизациите са тези, които са спасили човечеството, защото без тях са умирали десетки милиони хора от едра шарка и детски паралич. Не може да се допуска днес, когато можем да се предпазим, да умират хиляди от дифтерит, туберкулоза и др.
Проф. Аргирова обърна внимание на факта, че много от тежките заразни болести се предават по въздушно-капков път и няма как човек да се предпази от тях по никакъв начин и да се капсулира. Ролята на профилактика играят ваксинациите. Според нея друг е въпросът при полово-предаваните инфекции. Рискът да се заразим зависи от самите нас, от отговорното ни поведение и начините на предпазване. Новото днес е, че се правят ваксини и срещу хроничните болести като затлъстяване, хипертония, диабет, ревматоиден артрит и др. Според проф. Аргирова за ползата от ваксините трябва да се обучат най-вече личните лекари, които да обясняват на пациентите си за всички ползи, рискове и противопоказания при имунизациите.
Проф. Аргирова обърна внимание на ваксината срещу папилома вирус, който предизвиква рак на шийката на матката. У нас са разпространени дву- и четири-валентни ваксини, но в САЩ вече е одобрена 9-валентна ваксина, която защитава срещу 9 от щамовете на опасния папиломен вирус. В Австрия дори се имунизирали и момчетата.
Модератор на здравния форум беше д-р Нигяр Джафер, бивш председател на парламентарната здравна комисия. Тя посочи, че благодарение на ваксините в света е ликвидиран детският паралич, с изключение на четири страни. Според нея в момента здравеопазването в България е подложено на сериозен стрес заради бежанците, затова не бива да има пропуски във ваксинопрофилактиката и това трябва да се обяснява добре на майките.
По време на здравния форум, на който присъстваха журналисти от страната, лекари, родители и представители на общинската администрация в лицето на зам.-кмета Ганчо Карабаджаков и Росица Димитрова, бяха поставени актуални въпроси за ваксинопрофилактиката. Един от тях беше за завръщането на коклюша, макар да има ваксина за това. Проф. Аргирова обясни, че “магарешката кашлица” наистина се появява, но при възрастните хора над 60 години и това крие сериозна опасност от заразяване на децата и внуците. Затова в Германия е въведено допълнително ваксиниране.
У нас Изпълнителната агенция по лекарствата следи за всички странични явления от ваксините, като алергия, свръхчувствителност, температура и всичко това се съобщава на Европейската агенция. Но ваксиналното дело по света се разраства и човечеството вече се бори и срещу неинфекциозните болести, подчерта проф. Аргирова.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново