България се включи в европейската група за борба с фамилната хиперхолестеролемия

Публикувано на вт, 31 мар. 2015
488 четения

Доброволки от “Български пациентски форум” цял ден в понеделник анкетираха великотърновци и обясняваха риска от високия холестерол, който може да доведе до тежки сърдечносъдови болести.

България е сред десетте страни от Евросъюза, която започва активна профилактика на фамилната хиперхолестеролемия (висок холестерол), съобщи във Велико Търново Иван Димитров, председател на Федерация “Български пациентски форум”. Той откри националната кампания “Аз съм Мона Лиза”, която вчера стартира от старата столица и ще продължи три дена. Целта е чрез попълване на анкетна карта всеки великотърновец да определи риска си от повишен холестерол и при необходимост да се консултира с кардиолог или ендокринолог, за да не се стига от инфаркт или инсулт.
Преди дни екип на нашата Федерация участва в научна конференция в Глазгоу, Шотландия, на която ние от пациентските организации с тревога поставихме проблема за риска на високия холестерол, който води до ранна смъртност на много млади хора, каза още Димитров. Според него България е тотално “замръзнала” по превенцията на хиперхолестеролемията, която за съжаление вече се открива и при малчугани в детските градини.
Шефът на “Български пациентски форум” коментира още, че на конференцията се е учредила работна група, която ще разработи мерки и информационни инициативи, с които да се насочи вниманието на обществеността към изследвания на холестерола. От въпросната организация много пъти са водили разговори с експертите на НЗОК изследванията за холестерол да бъдат включени и в детските безплатни профилактични програми. Засега обаче холестеролът се изследва само при възрастните над 40 години.
Димитров разказа, че през 2014 г. Българската пациентска федерация е участвала на първия глобален форум по превенция на високия холестерол в Ню Йорк. Проблемът е много сериозен за цялото човечество, а изследвания са показали, че един на 300 души е носител на фамилната хиперхолестеролемия. За България все още няма точна регистрация, но държави като Австрия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Англия, Гърция и др. вече са започнали сериозни профилактични кампании, свързани с изследвания, здравословно хранене и активизиране на двигателната активност.
Иван Димитров, който е бивш футболен национал, обясни също, че високият холестерол има външни белези. Това са малки белезникави петънца, които се групират обикновено около очите и вътре в тях, в подмишниците и слабините и човек не им обръща внимание. Има медикаменти, които снижават общото ниво на холестерола.
Има два вида холестерол – лош и добър. Лошият помага за образуване на мастни плаки в кръвоносните съдове, което води до запушването им. Добрият холестерол пък премахва тези плаки. Повишен риск от увреждане на коронарните артерии имат пушачите, диабетиците и пациентите с метаболитен синдром.
Провеждаме информационна кампания за фамилната хиперхолестеролемия в 8 големи града в страната. След Велико Търново следващият град е Пловдив, заяви Иван Димитров.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново