Бъбречната недостатъчност при възрастните ще намалее, ако причините се открият в детството

Публикувано на ср, 16 сеп. 2015
766 четения

доц. Анелия Буева

Всеки десети българин е с бъбречна недостатъчност, сочи национален скрининг на уролози и нефролози, който е първият за страната, а инициатор на голямото проучване е доц. Анелия Буева, шеф на клиниката по детска нефрология при Специализираната детска болница в столицата. Скринингът беше проведен сред децата през последните години в много градове в страната, включително и във Велико Търново, където бяха обхванати над 600 ученици от училища и малчугани от детски градини. Резултатите бяха отчетени публично пред специалисти и родители.
Според доц. Буева бъбречните заболявания се увеличават и това е много тревожна тенденция за страната. Затова нейният екип търси причината при децата, при които, ако има скрито заболяване, и то не е открито в детството, след 30-40 години непременно се проявява при наглед здравите хора.
Проблемът е, че в началото бъбречните заболявания протичат без никакви явни симптоми, които да разтревожат родителите и детето, отбелязва доц. Буева. Затова при скрининга на децата е направено ехографско изследване, където се търсят аномалии на бъбреците, използвана е тест-лента с 12 показателя на урината, измерено е кръвното налягане, теглото и височината и е изчислен бодимас-индексът. При свръхтегло и употребата на повече белтъчини се нарушава бъбречната функция и проблемите се трупат с възрастта.
Според доц. Буева трябва да се обръща особено внимание на недоносените деца, които се раждат с нефронен дефицит. Засегнати са най-вече родените около килограм бебета. Затова през целия живот трябва да се полагат грижи за съхраняване на тези нефрони. От прегледаните 4200 деца, 198 от тях са се оказали недоносени, а няколко от тях са родени с един бъбрек. 18 процента от децата пък са били със свръхтегло. Тази комбинация от рискове може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа в по-късна възраст. Има наблюдения и че деца на 1 годинка от тази група вече имат албумин в урината.
Отдавна се знае, че в района на Северозападна България населението страда от ендемична нефропатия. Направихме изследване и резултатите са много тревожни. Почти 100 процента от децата, в семейството на които има боледуващи от бъбреци, имат микроалбуминурия, това са малки количества белтък в урината. А това означава, че тези деца са сигурни пациенти с бъбречна недостатъчност след 30-40 г., ако не се лекуват. Проблемът е, че заради изостаналостта на този район сега много хора мигрират в други области в страната и така бъбречната заболеваемост се разнася, тъй като в много случаи тя не се лекува или пък е открита късно по повод на друго заболяване. Затова заради скрининга посетихме различни райони в страната, където съдействие ни оказаха училищата, общините и детските градини, каза доц. Буева.
Има деца, родени с един бъбрек, без родителите да знаят за това,
е показал скринингът. Става въпрос за 0,3 процента, или около 4000 деца в България. Във Велико Търново също са открити такива аномалии. Това състояние обаче изисква специални медицински и социални грижи, за да се съхрани бъбрекът през годините. Резултатът от проучването обаче е, че в задължителните профилактични прегледи при бебетата и малките деца е включена задължителна коремна ехография, която трябва да се направи още на 6-месечна възраст. Освен това по препоръка на нефролозите се изследва и урината за белтък на учениците в началния курс, като опит на други държави, който е дал много добри резултати.
Според доц. Буева има и друг урологичен проблем при децата. Според изследването почти 10 процента от тях са с отклонение във функцията на пикочния мехур. И тук родителите могат да се намесят. Много от учениците се въздържат да ходят в тоалетна на училище. Става въпрос за пропуски от 10-12 часа. А това задържане на урината може да доведе до инфекции, а след това до пиелонефрити и бъбречна недостатъчност.
Сега, когато децата тръгват на училище, родителите трябва да напомнят и за този проблем да не се прескача училищната тоалетна.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново