75 джипита в областта не достигат, зъболекарите са в излишък

Публикувано на ср, 11 Ное. 2015
416 четения

75 джипита не достигат в област В. Търново, липсата им вече засяга всички общини и най-вече селата в региона. Това стана ясно на първото заседание на комисията за изработванe на нова Областна здравна карта, което се проведе вчера в областната управа. Под ръководството на областния управител проф. Пенчо Пенчев форумът започна с анализ на здравната система и потребности на населението от здравни услуги.
Най-голям е недостигът на джипита в Лясковец, Сухиндол, Златарица, Елена и Стражица, сочи анализът. Поради липсата на доктор, пациентите се прегрупират и се записват в най-близката лекарска практика, но кабинетът се намира на десетки километри и това важи особено за Балкана. През зимата пътищата са затрупани и болните са принудени да се лекуват с бабешки илачи, заявиха кметове.
В момента в областта работят 148 общопрактикуващи лекари, като 8 от тях нямат договор с РЗОК. Според новата методика на здравното министерство, по която се определя потребността от медицински услуги в областта, трябва да работят най-малко 166 джипита.
Д-р Недева отчете, че при лекарите по дентална медицина положението е коренно различно. Те са регистрирали много повече практики от потребността за стоматологична помощ, но договори с РЗОК са сключили само 170 зъболекари, което е с 18 по-малко от необходимото по здравна карта. Разпределението при дентистите е крайно неравномерно, те са концентрирани основно във В. Търново и Г. Оряховица. Затова в стоматологичната помощ се явява същият проблем за недостиг в малките общини и села, където от години не са виждали зъболекар. В тази връзка от РЗИ предлагат в новата Областна здравна карта за оптималното обслужване по дентална помощ да бъде заложена дейността на 247 лекари по дентална медицина.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново