7-годишната Ани страда от рядко очно заболяване и се лекува в Русия

Публикувано на ср, 1 апр. 2015
1576 четения

7-годишната Ани Михайлова мечтае да продължи да вижда слънцето. Момиченцето страда от много рядкото очно заболяване – атрофия на Лебер, което се среща при 1:1 000 000 от населението в света. Много малко очни клиники в света се наемат да го лекуват, като една от тях е “Микрохирургия глаза имени Фьодорова” в руския град Калуга. Именно там са приели българското момиченце, което трябва да направи 24 курса по 14 дни, за да бъдат запазени 10-те процента от зрението на детето, с което то все още разполага. Досега Ани е направила 3 курса, предстои 4-ти в средата на април. Всеки от тях струва около 4000 евро и родителите не могат да се справят сами. Затова те се обръщат към всеки, който може да помогне, остатъчното зрение на тяхната дъщеричка да бъде запазено.
Ани е дълго очаквана рожба, 13 години мечтаехме да си имаме второ дете, след като имаме син, който сега е на 18 години, разказа майката Тони Михайлова. Бременността на жената с нищо не предвещава, че бебето ще има проблем. Но по-късно след раждането се установява, че освен атрофията на очния нерв, момиченцето има вроден хипотиреоидизъм, Спина Бифида, сколиоза и митрален пролапс. Затова семейството се разкъсва между специализираните детски клиники, които са само в София. Това се непрекъснати разходи, като само моята нощувка без храна струва 15 лв., обясни майката.
Заболяванията на Ани са генетични, а за очния проблем сме се консултирали с едни от най-добрите клиники в Англия, Турция, Израел, дори американски професор офталмолог гостува в София и консултира Ани. Всички казват, че познават атрофията на Лебер от учебниците по медицина, дори и учените от Кралската медицинска академия в Лондон нямат много проучвания. Заболяването на Ани е било представено и на официален конгрес по офталмология в Амстердам като най-редкия случай. Но от запитванията до известни очни клиники в света, Михайлови са намерили подкрепа и надежда в Калуга, където лечението има успех.
Тони Михайлова призна, че е разочарована от български болници, където гледат на пациента като клинична пътека и източник на пари. Понеже Ани има 5 тежки заболявания, за всяка клиника е най-важно нейното лечение. В България няма многопрофилна детска болница, където да лекуват всички заболявания. Сега обикаляме различните клиники в София, а това струва много време, нерви и пари, коментира майката.
Независимо от заболяванията си, Ани е борбено и умно дете. Тази година тя е първокласничка, учи в масово училище и е любимка на класа. Децата се отнасят с нея много добре, пазят я от натоварвания и я обичат. Много съм доволна и от учителката, тя се отнася с голямо разбиране към детето ни и в същото време не дава повод да се смята, че Ани е различна. Понякога се налага и индивидуално обучение, но засега момиченцето се справя много добре, разказа майката. Тя благодари на всички хора с добри сърца, които са помогнали на Ани да започне лечение.
Банковата сметка:
Ани Георгиева Михайлова
DMD ANITO на 17 777
Банка ДСК ЕАД
IBAN: BG03STSA     93000021021003
BIG: STSABGSF
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново