353 души кандидатстват по проекта “Нови възможности за грижа”

Публикувано на ср, 22 Апр. 2015
1503 четения

353 души  кандидатстват по проекта “Нови възможности за грижа”, който се финансира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщиха от социалния отдел на великотърновската община. От тях 155  безработни са подали молби за лични асистенти, а останалите 198 души са потребители на услугата, сред които хора с увреждания, възрастни над 65-годишна възраст, семейства с деца с увреждания и самотни и тежко болни хора. Интересното е, че от подалите молби за лични асистенти 29 са мъже.
След като приключи приемът на документите по проекта, предстоят устни интервюта с кандидатите за лични асистенти, които ще се проведат до 17 май 2015 г., обясни Айля Сюлейманова от общината. Все още не се знае какъв ще бъде броят на одобрените асистенти и потребители, тъй като “Нови възможности за грижа” ще се изпълнява във всичките общини в страната и всяка от тях ще има определена квота. Миналата година общината във Велико Търново също реализира проект за лични асистенти и потребители, в който бяха обхванати общо около 160 души. Според Сюлейманова тази услуга за хора с увреждания, болни и самотници е имала голям успех, предотвратила е настаняването в домове и е подобрила качеството им на живот. Затова  сега има толкова кандидати за такава социална грижа.
Новият проект ще продължи 13 месеца, но самата услуга е за 10 месеца,  заяви Сюлейманова. Тъй като има много от кандидатите, които вече са били лични асистенти миналата година по предишния проект и са преминали през специализирано обучение, то за новоизбраните също се предвиждат обучителни курсове, уточниха от общината.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново