28 ловджии и горски работници заразени с Лаймска болест

Публикувано на пт, 23 окт. 2015
819 четения

28 ловджии и работници от горските стопанства във Великотърновска област са заразени с Лаймска болест, без да знаят, съобщиха от РЗИ. 274 души са били изследвани по националната програма за трансмисивни инфекции, като са подбрани предимно рисковите контингенти от горския сектор.
Д-р Анастасия Анастасова, завеждаща вирусологичната лаборатория заяви, че към изследванията, проведени през август и септември това лято, е имало голям интерес, който е нараснал още повече, след като са излезли първите положителни за Лаймска болест проби. Заболяването се пренася от инфектирани кърлежи и обикновено на мястото на ухапването се появява голямо червено петно. То обаче не е задължително условие, човек може да се зарази и без този признак. Той дори може да не разбере за това, но след година-две се появяват късните сърдечносъдови и ортопедични усложнения, за които пациентът търси кардиолог и ортопед. Така погрешно се лекуват други заболявания, вместо Лаймска болест.
За да се предпазим от кърлежите, трябва да се използват репеленти. Те се продават в аптеките и с тях се мажат откритите части на тялото. След излет, лов или риболов в гората всеки трябва да огледа тялото си за кърлежи. Те се забиват най-често на врата, подмишниците и слабините. Заразеният кърлеж е опасен, ако не се извади до втория ден от тялото. След това той предава заразата си.
За тази година в областта са регистрирани други 12 души с Лаймска болест, сочи справка на РЗИ. През 2014 г. болните са били само четирима.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново