28 биотопа на комари наблюдават от РЗИ

Публикувано на чт, 25 юни 2015
462 четения

28 биотопа на комари наблюдават специалисти от РЗИ във Велико Търново. Издадени са предписания за обработка на блатисти места и поречия на реките основно на свищовския участък по Дунав и Янтра. При ухапване комарите могат да причинят заразяване с малария и опасни африкански трески, една от които е Западнонилският енцефалит и вече имаме първия случай на заразено дете в София, съобщи д-р Веска Войчева, шеф на дирекцията за надзор на заразните болести при РЗИ. Тя уточни, че миналата година в България също е имало един случай на Западнонилска треска при жена, която е била в чужбина. Докато сега заразата при детето е местна. То си е играело в софийски парк, където е било ухапано от комар.
Заболяването е тежко и се характеризира с трескаво състояние, сънливост, петнист обрив, ставни болки, менингеален синдром и рядко развитие на енцефалит, обясни д-р Войчева. Причинява се от западнонилски вирус, а резервоарът са птици. Болният човек не е източник на зараза. Преносители са комари от вида Аедес и Кулекс. Ендемичен район е Северна Африка, откъдето инфекцията носи името си като Западнонилска треска.
Инкубационният период трае 7 дни, а входът на вируса е през кожата при ухапване от заразен комар. След това инфекцията се разпространява в кръвта и лимфните възли. При тези симптоми трябва да се потърси лекар, като при доброкачествено протичане на заболяването човек се излекува до 5-7 дни. При някои болни може да се развие менингит или менингоенцефалит.
Единствената профилактика е човек да се предпазва от комари, каза още д-р Войчева. Вкъщи трябва да се замрежат прозорците , а навън да се използват репеленти за тяло и да се избягват места с комари.
Миналата година Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е докладвал за 31 случая на Западнонилска треска. Те са били в Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Австрия, Руска федерация и Израел. Най-много са били заразените в Босна и Херцеговина – 13 случая.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново