170 000 евро за ремонти и кетъринг очаква Центърът за психични болести по проект

Публикувано на чт, 23 Апр. 2015
226 четения

170 000 евро за ремонти в отделенията и обучения по кетъринг очаква да получи по проект Центърът за психични заболявания във Велико Търново, стана ясно на заседание на общинската комисия по здравеопазване. Управителката на бившия диспансер д-р Марияна Петрова разясни, че проектът се финансира от Норвежкия фонд и възможностите са да бъдат получени от 170 000 до 300 000 евро.
Идеята е да бъдат подобрени условията за лечение на болните с психични заболявания. Предвиждат се ремонти във всички болнични стаи на отделенията. Заедно с това ще бъдат разкрити нови занимания за болните като кетъринг работилница, ателие по изобразително изкуство, музика и танци и др. В центъра пациентите престояват по-дълго време и освен лечението, трябва да ги групираме по интереси, което също е част от терапията, уточни д-р Петрова.
Проектът предвижда и социални услуги по домовете, тъй като тези пациенти също се нуждаят от подкрепа, след като напуснат болницата. На този етап обаче такива услуги Центърът няма да предоставя.
Благоприятното е това, че финансирането е 100 процента от фонда и не се изисква съфинансиране от  лечебното заведение. Разходите по подготовка на проекта са за сметка на бившия психодиспансер.
По новите дейности, които ще бъдат разкрити, не се предвиждат нови назначения. Условията са проектът да бъде изпълнен за една година, а болницата да гарантира 7-годишна финансова устойчивост.
Припомняме, че Центърът за психични заболявания стана известен със своя фолклорен  оркестър “Хипократ”, в който участват музиканти и певци от персонала, спечелили доста първи награди на фестивали и народни събори.  Сега идеята е в състава да бъдат включени и талантливи пациенти.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново