124 лични асистенти се грижиха за хора с увреждания през 2014 г.

Публикувано на ср, 4 мар. 2015
586 четения

124 лични асистенти се грижиха за хора с увреждания в областта през 2014 г., съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане във Велико Търново. Най-голяма е била потребността в Стражица, Горна Оряховица и Велико Търново, докато в Златарица е имало само един личен асистент, а в Сухиндол – нито един.
През тази година програмата за личните асистенти продължава и вече се приемат документи. Желаещите да се грижат за хора с увреждания се обръщат към дирекциите “Социално подпомагане” по настоящия си адрес. Подава се молба и необходимите документи, утвърдени за целта. След това се прави социална анкета и доклад. Същото се отнася и за самите потребители на услугата.
Когато вече е издадена заповед за включване в дейността “Личен асистент”, дирекциите за социално подпомагане сключват трудов договор с личния асистент. След това дейността и качеството на услугата се проверява. Ако са настъпили промени в договора, личният асистент е длъжен да уведоми работодателя си в 7-дневен срок.
Дейността “Личен асистент” е част от Националната програма “Асистенти на хора с увреждания”. За последните две години кандидатите да се грижат за хора с увреждания намаляват, сочи анализ на Регионалната социална дирекция.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново