110 души са се разболели от скарлатина за два месеца

Публикувано на чт, 12 мар. 2015
641 четения

Скарлатината е с най-висока заболеваемост от заразните заболявания в областта, сочи справка на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Само за февруари са се разболели 63 души, а за двата месеца на 2015 г. болните са 110. Заболяването върви по пътя на варицелата, от която по-миналата година се разболяха над 1400 души.
Златарица, Велико Търново и Горна Оряховица са с най-висока  заразна заболеваемост за отчетения период, но не са допуснати епидемии, коментира д-р Веска Войчева, шеф на дирекцията за надзор  на заразните болести при РЗИ. Вече започнаха да се появяват единични случаи на Лаймска болест и от  инспекцията обръщат внимание хората да се предпазват от кърлежи, които са причинители на заболяването. Със затопляне на времето зачестяват разходките и излетите, но след това всеки трябва да се прегледа за паразити.
Д-р Войчева отчете също, че през специализирания кабинет за изследване и консултации за СПИН са преминали 86 души на възраст от 17 до 44 години. От началото на този година са регистрирани трима, носители на вируса.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново