11 % от новородените деца във Велико Търново са недоносени

Публикувано на пн, 21 Ное. 2022
133 четения

11 % от новородените деца във В. Търново са недоносени, отчитат от Неонатологичното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. По повод 17 ноември – Световния ден на недоносените деца, от отделението посочват, че не се отчита увеличение на преждевременно родените деца спрямо предходната година. Данните за областната болница са по-ниски от средните за страната, които отчитат, че всяко 12-о бебе у нас е недоносено.
875 деца са родени от началото на годината до 17 ноември в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. От тях 468 са момичета, а момчетата са 407. Броят на недоносените деца е 96, като момченцата са повече – 54, докато момиченцата са 42. Осем са двойките близнаци, родени с ниско тегло, допълват от Отделението по неонатология.
Най-малкото новородено дете, преминало през отделението тази година, е малката Мартина. Тя е родена с тегло 1250 грама и се появява на бял свят чрез секцио.
Родените с екстремна незрялост и тегло по-ниско от 1000 грама са четири деца – две момичета и две момчета. След стабилизиране на тяхното състояние новородените са приведени в УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен, съгласно медицинския стандарт по неонатология.
Родените през 2021 г. недоносени деца в България са 6500. Това са 12,22 % от всички раждания, съобщават от фондация “Нашите недоносени деца”, цитирайки данни от Националната здравноосигурителна каса.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново