11 държави в Европа облагат производителите на вредни храни

Публикувано на вт, 10 Ное. 2015
185 четения

11 държави в Европа, включително и Турция, имат финансови механизми, с които облагат производителите на храни с вредни съставки, твърди адвокат Пламен Таушанов. Нашето здравно министерство иска да следва унгарския модел, според който само за две години употребата на такива храни е намаляла с 27 %, каза още Таушанов. И допълни, че у нас има един по-голям резерв към здравословния начин на живот. Смятаме, че министерствата на образованието и на спорта не подготвят кадри като аниматори, треньори и инструктори, които да тренират децата още в най-ранна детска възраст. За съжаление построяването на нови стадиони и болници не доведе до увеличаване на спортуването, те се използват за концерти и някакви празници. Не се знае после какви пари влизат в тези спортни бази и каква част от тях се използват за самия спорт.
Всяка година България отделя по 30 млн. лв. за т.нар. “елитен спорт” и олимпийска подготовка, продължи Таушанов. По думите му това е напълно излишно за нашата бедна страна. За масовия спорт се осигуряват едва 2-3 млн. лв. и средно на ученик се падат по 5 лв. годишно. През последните 15 години страната ни печели до 4 медала на олимпиада и като направим простата сметка излиза, че един медал ни струва 30 млн. лв. Как ви се струва – 30 млн. за шепа хора срещу 5 лв. за ученика. Смятаме, че именно тук трябва да се насочат усилията за преразпределение на бюджета за спорта. Трябва да се осигурят много повече пари, за да спортуват всички, а не да се дават пари за т.нар. “високо спортно майсторство”, което ни излиза прекалено скъпо.
Накрая Таушанов припомни, че на 7 ноември 2015 г. се навърши една година от управлението на министър Москов. За това време вече има видими законодателни промени, които обаче не са достатъчни. Но една година е твърде кратко време здравната система да стане по-сигурна, смята шефът на БАЗП.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново