Значки на БФС, призове и шампанско за 95 години футбол в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 15 Дек. 2014
487 четения

Добромир Жечев (в средата) и Бончо Генчев получиха Златни значки на БФС.

Над 150 легенди на “Локомотив” (ГО), ветерани, фирми и спонсори, треньори, фенове, както и настоящите футболисти на тима събра тържеството, с което бе закрит есенният полусезон в “Б” група и отбелязана 95-ата годишнина на организирания футбол в града. През 1919 г. се е играл първият мач в Габрово между домакините и горнооряховци, завършил 1:0, което се счита за начало на организирания футбол в железничарския град. Ред деятели получиха заслужено признание за приноса си към развитието на горнооряховския футбол, а дължимото бе отдадено и на настоящия отбор, завършил на второ място в “Б” група есенния полусезон.
“Беше успешна година, която ни накара да повярваме, че футболът е жив. Благодаря на всички, които помогнаха, защото без тяхната помощ нямаше да има успехи. Благодаря и на ръководството на клуба, на БФС, на всички приятели”, заяви в обръщението си кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
Златни значки на БФС по случай юбилея получиха Бончо Генчев – бронзов медалист от САЩ-94, първият българин във Висшата лига, шампион на България с “Етър” и настоящ президент на “Локо” (ГО), и змс Добромир Жечев, единственият български футболист, участник на 4 световни първенства, бивш старши треньор на “Локомотив”.
Отличията бяха връчени от Трифон Иванов, председател на Зоналния съвет на БФС, който пожела успех на отбора.
Сребърни значки на БФС получиха Сашо Ангелов – бивш национал, футболист и сега треньор на “Локомотив”, Ценко Гавазов, с 64 мача в “А” и 285 мача в “Б” група, Димитър Печикамъков, рекордьор със 189 мача в елита, както и Левент Гавазов, 177 мача в “А” група.
Бронзови значки бяха връчени на кмета на града Добромир Добрев, на спонсорите на клуба инж. Евгени Иванов и Николай Рашков, както и на бившите футболисти Любомир Русев, който има 57 мача и 4 гола в “А” група, и Валери Ганев, със 122 мача и 15 гола в елита.
Раздадени бяха и почетни плакети за принос към развитието на горнооряховския футбол. Плакет бе връчен на ген. секретар на МВР Светлозар Лазаров, който също уважи лично церемонията. Той съобщи, че МВР работи по три неща, свързани с футбола – ще поеме охраната на детските футболни срещи, а в замяна на това техните служители ще ползват НСА за своето възстановяване, предвиждат се промени и в закона за футболното хулиганство, а третата цел е да се изчисти футболът от “контролираните” футболни срещи.
Почетни плакети получиха още бившият президент на клуба Лъчезар Бакьов, Даниел Костадинов – председател на Общинския съвет в Г. Оряховица, Михаил Ченков, Николай Цачев, Огнян Стоянов.
Халфът Красен Трифонов взе плакет за феърплей, без нито един получен картон през сезона, а Фен № 1 стана Иван Иванов, който не е пропуснал нито един мач през годината. Отличията бяха връчвани от кмета на Г. Оряховица Добромир Добрев.
Впечатляващ бе броят на фирмите, помагащи в момента на “Локомотив” (ГО) – над 40, като домакините обявиха, че техният брой ще се увеличава. Всички те също получиха грамоти, връчвани от Бончо Генчев, както и календари на клуба и шампанско. Грамоти бяха връчени на бившите президенти Петър Рашков, Лъчезар Бакьов, Тодор Цачев и Ангел Колев, на Асен Абишев, Иван Върбанов, на журналиста Михаил Михайлов, на ред фирми, предприятия, институции и спомоществователи.
Сред гостите на церемонията освен Добромир Жечев бе и Ангел Червенков, както и бивши футболисти на “Етър”. Преди това в спортната зала се състоя няколкоминутен мач, в който виолетовия екип облякоха Станимир Палев, Калоян Тодоров, Петър Андреев, Валери Бобев, Христо Димчев и др., а черно-белия – Любо Русев, Димитър Балабанов, Ангел Минчев, Петьо Ламбов, Сашо Ангелов, Ценко и Левент Гавазови и Евгени Иванов.
На екрана пък вървяха кадри с есенните голове на локомотивци, а футболистите и феновете скандираха “А” група, “А” група”.
Сувенирно шампанско от Лясковец в чест на мача “Локо” (ГО) – ЦСКА пусна на пазара известна фирма – производител на камини, по инициатива на нейния шеф и спонсор на клуба Евгени Иванов. Идеята възникнала още на вечерята преди приятелския мач с треньорския щаб на ЦСКА, игран на 15 ноември. На бутилките са изобразени и емблемите на “Локо” (ГО) и ЦСКА, както и резултатът 3:2.
Уникалната серия е от 450 бутилки, като 40 кашона вече са изпратени на ЦСКА за новогодишните празници като подарък за “армейците” заедно с благодарствено писмо. Такива получиха и целият отбор на “Локомотив”, треньорите от ДЮШ, “Спортни имоти”, гостите на церемонията за 95 г. футбол в Горна Оряховица.
От понеделник шампанското ще бъде пуснато и в три обекта от търговската мрежа в града, като цената му ще е 4.90, съобщи инж. Евгени Иванов.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново