За 25-и път посрещат Тодоровден в Арбанаси

Публикувано на чт, 26 февр. 2015
702 четения

Михаил Костов и Тошо Кръстев поканиха всички на празника в Арбанаси.

В навечерието на Тодоровден великотърновският клуб по конен спорт “Калоян 92” избра нестандартен начин да представи програмата си за празника. За първи път майсторите на конния спорт гостуваха в детска градина.
Вчера председателят на клуба и старши треньор Михаил Костов въведе в тайните на ездата малчуганите от детска градина “Соня” във Велико Търново. Момиченцата и момченцата имаха възможност да пояздят истинско пони в двора на детското заведение. След това Михаил Костов и кметът на село Арбанаси Тошо Кръстев, който е именник на Тодоровден, анонсираха основните акценти за празничния 28 февруари.
Истински празник стана за децата появата на понито Джина в двора на детската градина. Всички изявиха желание да го погалят, да сплетат мартенички в гривата му, а най-смелите дечица дори го пояздиха. Директорът на ЦДГ “Соня” Жаклин Харалампиева-Павлова представи на децата гостите, а за празника Тодоровден им разказа Румяна Начева, която е член на клубната управа на “Калоян 92”. Тя им сподели за успехите на клуба, който има медалисти от всички видове състезания и покани децата и техните родители в събота от 11 ч. на централния площад в Арбанаси.
6-годишният Ивайло се изяви със стихотворение за Тодоровден и получи покана от организаторите да участва с него в празника в събота. Показани бяха и най-хубавите рисунки на децата, посветени на предстоящия празник.
Парад на най-добрите коне и традиционният конкурс за най-гиздав кон ще има на празника, съобщи кметът на Арбанаси Тошо Кръстев. Курортното селище ще празнува за юбилеен 25-и път Тодоровден. 26 коне и ездачи от клуба по конен спорт ще дефилират в събота в центъра на селището и ще създадат празнично настроение, съобщи Тошо Кръстев, който по традиция е именник на празника и ще почерпи. Организаторите са предвидили за хората, уважили проявата, 300 кебапчета и 30 литра вино. За настроението ще се грижат и духовият оркестър и малките изпълнители на ДЕС “Румина”.
“При подходящо време ще има и демонстрации, но заради прогнозите това е малко вероятно. Трябва да се помисли за закрит манеж, какъвто има в доста градове”, каза председателят на клуба Михаил Костов. Той също покани децата и родителите им, като ги увери, че редом с 26-те елитни жребци там отново ще бъде и понито Джина.
Мишо Костов разказа за успехите на ККС “Калоян 92”, който за поредна година стана комплексен шампион на България без каквато и да е конкуренция – с близо 18 000 точки, като вторият има 8000 т. Това е 13-а шампионска титла на клуба в последните 15 години – шест поредни, после 2 г. прекъсване и сега вече 7 поредни.
“Националните ни състезатели м.г. бяха осем, сега са седем. Имаме обаче 5 държавни шампиони, един балкански шампион, три балкански вицешампиони и 4 държавни вицешампиони. Имаме 60 коня, от които 40 са картотекирани”, разказа Михаил Костев.
“Калоян 92” е с най-много представители – 24 състезатели с 40 коня, като общо в България има картотекирани около 400 състезатели с 700 жребци и кобили. Клубът  отглежда източна българска порода, кръстоски с холщайнер, с хановер и др.
Анатоли ПЕТРОВ,   снимки Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново