„Златните момичета“ вдъхновиха децата на В. Търново

Публикувано на чт, 11 ян. 2024
1006 четения

„Предизвикай себе си!“ – така се нарича вдъхновяващият проект, с който родната федерация по художествена гимнастика иска да запали децата и младите хора от цялата страна по един от най-българските и обичани спортове. Стартът на инициативата бе даден във Велико Търново от „златните момичета“ Невяна Владинова – сега вицепрезидент на БФХГ, и грациите Симона Дянкова и Стефани Кирякова. Те бяха представени от спортния експерт Георги Давидов, който ги приветства от името на кмета Даниел Панов за инициативата с пожелания все така да въздействат на младите и да бъдат добрия пример.

В продължение на 12 месеца в четири града на България – В. Търново, Бургас, Пазарджик и Сандански, и четири в чужбина – Барселона, Монпелие, Берлин и Солун, олимпийските ни шампионки от Токио-2020 ще провеждат майсторски класове, а проектът, който е финансиран от федерацията и ЕС, включва и мобилно приложение, което дава разнообразни възможности за обучение. Проектът е на обща стойност 280 000 евро.

„Основната ни цел е да стигнем до още повече гимнастички, има много места в страната, в които децата искат да се докоснат до нашия спорт. Организираме мастър класове, като лица на проекта са олимпийските шампионки. Благодаря на Община Велико Търново, която ни подкрепя за пореден път“, сподели Невяна Владинова.

Предстоят два майсторски класа в старата столица – първият е на 17 февруари, а вторият през септември. В проекта участват петте олимпийски шампионки, които ще се ротират във всички градове. Две от тях ще дойдат във В. Търново за първия и други две – за втория. Не е задължително децата да са тренирали гимнастика. Ще има хора на всякаква възраст, няма възрастови ограничения.

„Създадохме и мобилно приложение, чрез което всяко дете, което мечтае да се докосне до художествената гимнастика, може да го свали на телефона си и да получи обучение по основите на този спорт. Направено е като игра, има забавен и състезателен характер, като най-активните ще могат да спечелят купи и медали, да черпят от опита на най-добрите ни гимнастички“, каза Невена Владинова.

„За нас беше огромно удоволствие да се включим, както и това, че достигнахме до етап, когато можем да сме пример за децата и да сме техни идоли. Нашата цел е да вдъхновяваме все повече малки гимнастички. Много интересни бяха снимките за мобилното приложение, в което учим малките гимнастички. Колкото повече деца спортуват – толкова по-добре!“, сподели Симона Дянкова.

„Беше много забавно за нас да предизвикаме и себе си с това приложение. Интернет предлага много възможности и с него малки и големи могат да опитат нашия спорт. За нас е чест да бъдем вдъхновители на младото поколение. Вълнуваме се от посещенията в чужбина, но още повече – за нашите посещения в България“, добави Стефани Кирякова.

Според „златните момичета“ най-подходящата възраст за художествената гимнастика е да се започне на 4-5 години, преди това е твърде рано, въпреки че има родители, които водят и тригодишни дечица. В България има над 70 клуба, интересът към този спорт става все по-голям и непрекъснато се откриват и нови клубове.

Невяна, Симона и Стефани уточниха, че са избрали градове, в които общините ги подкрепят и ще им помогнат. „Велико Търново е град с традиции в художествената гимнастика. „Етър-Елит“ е един от най-старите клубове, извел много големи звезди в нашия спорт. Така че изборът ни не е случаен. Записването ще става през местния клуб и участието е напълно безплатно. Няма да връщаме желаещи деца, всичко е въпрос на организация и график. За Солун например през февруари вече има записани над 300 деца“, поясни Невяна Владинова.

След като представиха официално проекта, трите грации отидоха в залата по художествена гимнастика в спортния комплекс „Ивайло“, където ги очакваха децата от „Етър-Елит“ и тяхната треньорка Савина Ганчева. Малките гимнастички ги посрещнаха с ентусиазъм и гледаха с блеснали очи своите идоли. Трите „златни момичета“ разговаряха с децата, разпитваха ги за заниманията им и им даваха съвети как да се влагат в гимнастиката. Разказаха им за проекта си и ги предизвикаха да се включат и с мобилното приложение.

В края на годината в София ще бъдат поканени всички участвали в майсторските класове и проекта, като всеки може пред олимпийските шампионки да покаже какво е научил и отново ще има награди.

Невяна Владинова, Стефани Кирякова и Симона Дянкова бяха попитани и за очакванията си за идващите Олимпийски игри в Париж. „За Игрите спечелихме всички възможни квоти – две индивидуални и една в ансамблите. Целите и амбициите са медали, и то златни! Момичетата работят много добре, имат много силни нови програми, но и конкуренцията е силна, така че ще бъде здрава борва и ще успеят най-подготвените психически“, коментира вицепрезидентът на федерацията Невяна Владинова.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Николай ВЕНКОВ и авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново