“Виолетовите” пред юбилеен гол № 1000 в елита в историята си

Публикувано на чт, 19 апр. 2018
113 четения

Само три попадения остават на “виолетовите” да вкарат своя юбилеен гол № 1000 в “А” група в своята история. Към днешна дата тимът е нанизал 997 попадения и е любопитно кой ще стане авторът на паметното юбилейно попадение.
Статистиците в България водят обща статистика на всички клубове, независимо от регистрациите им през годините, така че и за “Етър” тя е обща и в нея влизат постиженията на ФК “Етър”, “Етър 1924” и “Етър ВТ”. Важно е да се уточни, че общи са постиженията и в официалния сайт www.uefa.com на Европейската футболна федерация (УЕФА). Според публикуваната статистика преди сезона “болярите” играят своя 26-и сезон в “А” група. 24 от тях са на “Етър”, а по един сезон имат другите два клуба.
Вкараните 997 гола до момента за “виолетовите” са 951 от “Етър”, 20 от “Етър 1924” и 26 до момента от настоящия “Етър ВТ”. Само 14 клуба досега в историята на българския футбол са стигнали котата 1000, а по спечелени точки етърци се нареждат на престижното 16-о място у нас. Впрочем, скоро се очаква “Етър” да запише и общо 1000 точки в актива си. До момента те са 993 от 784 изиграни мача, така че две победи и едно реми могат още до края на това първенство да стигнат и това постижение. Най-голямата победа в историята е 7:1 срещу “Марек” на 13 април 1980 г., а най-голямата загуба – 0:7 срещу “Нефтохимик” на 21 март 1998 г.
Автор на първия гол на “виолетовите” в “А” група е Сашо Върбанов, който на 10 август 1969 г. бележи на стадион “Ивайло” в 66-ата минута за равенството 1:1 срещу “Академик” (Сф).
Ето и футболистите с най-голям принос за тези досега 997 гола. В ранглистата води Димитър Цеков с 60, следван от Митко Аргиров с 57. Следват Георги Цингов с 38, Ивелин Младенов с 37, Красимир Балъков с 35, Бончо Генчев с 31, Георги Луканов с 29, Игор Кислов и Никола Велков с по 25, Кънчо Йорданов и Радия Дойчев с по 23. Най-резултатен от настоящия сезон е Алиуне Бадара с 8 гола.
Най-много голове в “А” група “Етър” е вкарал на “Ботев” (Пд) – 70, на “Локомотив” (Пд) – 64, на “Берое” – 60, на ЦСКА е нанизал 42, а на “Левски” – 40 гола. С най-много участия в елита пък е Георги Георгиев с 290, следван от Стефан Лъхчиев със 199 и Цветомир Първанов със 196 мача.
“Етър” приема днес “Септември”
Етърци приемат “Септември” в междинен кръг от шампионата на Първа лига. Мачът е от 17:15 ч. на стадион “Ивайло”, главен съдия е международният рефер Станислав Тодоров от Шумен.
Вече е ясно, че от група “Б” за първите две места се борят “Септември” и “Локо” (Пд), а за трето и четвърто – “Етър” и “Дунав”. Преднината на “виолетовите” пред русенци сега е 2 т. и те ще преследват запазване на позицията си, за да срещнат в баражите за оставане аутсайдера “Витоша”. Този сезон “Етър” и “Септември” играха вече 4 пъти – в редовния сезон 1:1 в София и 3:3 във В. Търново, победа с 2:1 за етърци за купата и загуба с 1:0 като гости в груповата фаза.
Освен всичко, тимът ще търси реванш и за драматичния мач на 17 февруари, в който поведе с 3:0 до почивката и позволи столичани да стигнат до 3:3, както и да спре серията на “Септември” от 4 победи и 2 ремита, като в последните пет мача играчите на Ники Митов изобщо не са допускали гол.
В групата след изтърпяно наказание се завръща вратарят Христо Иванов, но още 1 мач има да изтърпява Димо Атанасов. Възстановен е и Иван Стоянов, който пропусна последния двубой в Пловдив поради контузия.
Цените на билетите остават непроменени – 8 лв. за възрастни и 4 лв. за ученици, студенти и пенсионери. От вчера, както и днес, те се продават в офиса на клуба, касите пред стадиона ще отворят в 15:30 ч., а входовете за влизане в 16 ч. От “Етър” отново призоваха феновете за подкрепа в битката за оцеляване.
Преди и по време на мача от фенклуба пък ще разположат урни за събиране на средства за Петър Иванов, който вече 11 г. след катастрофа не може де ходи и се нуждае от средства за лечение, за да проходи отново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново