“Етър” играе драматичен финал срещу “Верона” (Ит) на международен турнир

Публикувано на вт, 25 юли 2017
198 четения

Преди финалния мач “Верона” - “Етър”.

Великотърновският “Етър” има през 93-годишната си история ред паметни международни мачове. Най-често е припомняно за двете му участия в евротурнирите срещу “Интер” (Милано) и “Кайзерслаутерн”, както и за спечелия турнир в Джакарта под името “Б” национален отбор на България.
Връзките с италианския футбол обаче далеч не се изчерпват само с двата паметни мача с “Интер” за Купата на УЕФА. През 1970 г. етърци участват с голям успех в турнира “Интерспорт” (за т.нар. Българо-италианска купа) и остават само на крачка от спечелването му.
Надпреварата включва по два български и италиански тима – съответно “Етър” и “Спартак” (Пл), както и “Верона” и “Бреша”.
Първият мач на 16 май на стадион “Ивайло” срещу “Верона” е много оспорван. “Виолетовите” завършват наравно, като гостите откриват чрез Д Амато в 26-ата минута. Стоян Петров изравнява с изненадващ далечен удар в 67-ата минута, но малко преди края Франко Нани извежда отново “Верона” напред – 1:2. В последната 90-а минута след корнер капитанът Стефан Чакъров довкарва топката за крайното 2:2.
В другия мач “Спартак” и “Бреша” завършват 0:0. Три дни по-късно е и втората среща – съперник е “Бреша”. За чест на етърци, те стигат до разгромна победа срещу италианците. В 38-ата минута Георги Василев стреля и отбитата топка попада у Сашо Върбанов за 1:0. В самия край на полувремето Адолфо прехвърля своя вратар и си вкарва автогол, а в 47-ата Върбанов бележи и втория си гол в мача с диагонален удар. Вечният голмайстор Димитър Цеков се разписва в 75-ата минута с глава за 4:0.
“Етър” играе в състав: Ноев, Величков, Чакъров, Маринов, Грозданов (Ст. Петров), Тонев, Върбанов, Г. Василев, Цеков, Тасев, Йорданов. Плевенчани пък отново правят реми – 1:1 с “Верона”.
В края на месеца “Етър” гостува за двата ответни мача в Италия. Първо отстъпва в града на Ромео и Жулиета с 1:0 на “Верона”, като голът е дело на Джани Буи в 41-ата минута. “Спартак” пада в Бреша с 3:1.
В решаващия двубой “Верона” успява да излъже “виолетовите” с минималното 1:0, като голът идва от измислена от местния рефер Порчели дузпа, реализирана от Клаудио Туркето.
Организаторите решават да насрочат финал между първите два отбора – “Верона” и “Етър”, който се играе на 2 юни 1970 г. Домакините се съобразяват с жалбата на българите и слагат за рефер Гаетано Маскали. В 36-ата минута Анджело Ораси открива за 1:0, но в 66-ата минута “Етър” изравнява с гол на Димитър Цеков (според други източници автор на гола е Георги Василев). За жалост малко преди края Маскети преодолява вратаря Ноев и носи победния гол – 2:1. Това е първият мач в историята на “виолетовите”, игран на електрическо осветление. В крайна сметка спонсорът “Интерспорт” решава да връчи красиви купи и на двата отбора – “Верона” и “Етър”.
Успехите на “болярите” в Италия обаче далеч не свършват с участие във финала на този турнир. През декември 1987 г. те успяват да станат и победители. Воденият от Георги Василев тим е поканен на зимен турнир в Карини (Сицилия). Участие взимат “Палермо”, “Вилаграция” и домакините от “Карини”. На полуфинала “Етър” среща най-сериозния си съперник – “Палермо”, и го побеждава с 1:0 с попадение на Илиян Киряков. На финала се изправя срещу “Вилаграция”, надвил домакините също с 1:0. Там етърци успяват да докажат класата си и бият с 3:2 с голове на Захари Минчев, Емил Димитров и Христо Михайлов, с което печелят и купата на кметството на Карини. В последния си мач на италианска земя “Етър” разбива с 6:2 и “Теразини”. С два гола се отчита Захари Минчев, а по един добавят Бончо Генчев, Георги Трендафилов, Мирослав Байчев и Илиян Киряков.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Бранимир БОНЕВ и архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново