„Етър ВТ“ предлага Георги Василев за почетен гражданин на В. Търново

Публикувано на чт, 11 ян. 2024
333 четения

Ръководството на „Етър ВТ“, подкрепено от десетки футболни деятели, издигна кандидатурата на именития треньор Георги Василев за почетен гражданин на Велико Търново. Номинациите за званието се приемат в момента в Общината, а съгласно графика на Великотърновския общински съвет решението трябва да бъде взето на заседанието на 29 февруари. Самото награждаване става на празника на града 22 март.

Предложението на ръководството бе обявено по време на представянето на книгата „24 крачки към историята. 100 години „Етър“, посветена на вековния юбилей на клуба. Инициативният комитет е оглавяван от президента на „Етър ВТ“ Деян Куздов, а под предложението подписите си поставиха 38 футболни и спортни деятели, сред които Георги Цингов, Красимир Калчев, Илиян Киряков, Сашо Христов, Иван Петков, Георги Велинов, Йордан Грозданов, Георги Дойнов, Снежина Михова, Петко Павлов, Красин Каракоцев, Цветомир Бояджиев, Мартин Папазов, Пламен Томов, Пламен Геров и др.

Георги Иванов Василев е роден на 9 август 1946 г. Футболната му кариера започва в „Червено знаме“ (Радомир), „Сливен“, „Локомотив“ (ГО) и „Марек“ (Дупница). През 1969 г. става футболист на „Етър“ при влизането на отбора за първи път в „А“ група, с основен принос за успехите на отбора в елита, бил е и негов капитан.

През 1977 г. се насочва към треньорската кариера и след 2 г. работа в „Левски“ (Стражица) от 1979 г. става треньор в „Етър“ и старши треньор от 1981 до 1992 г. Под негово ръководство етърци стават шампион през 1991 г., два пъти са носители на бронзовите медали, печелят Купата на БФС. С основен принос в изграждането на петимата национали на „Етър“ от САЩ-94 Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Бончо Генчев и Илиян Киряков, които са обявени за Почетни граждани на В. Търново през 1994 г.

Работата на Георги Василев продължава в редица български отбори, като с ЦСКА и „Левски“ е шампион и става първият български треньор – шампион с три различни отбора. В чужбина е работил в Кипър и Гърция, а най-големия си успех зад граница постига с „Унион“ (Берлин), който извежда до финал за Купата на Германия. През 2016-2017 г. се завръща начело на „Етър“ като старши треньор, после е и спортен директор. Обявен за Треньор № 1 на Велико Търново за 20 век.

„И днес, на 76-годишна възраст, Георги Василев продължава да е съпричастен с настоящето на „Етър“ и помага със съвети и експертиза. Безспорен авторитет в цялата футболна общественост на страната. Изразяваме нашата убеденост, че Георги Василев е напълно достоен за званието Почетен гражданин на Велико Търново, което би било заслужено признание за дългогодишния му безценен принос за развитието на футбола и спорта в Старата столица“, се казва в предложението.

Кандидатурата на Георги Василев за почетен гражданин се очаква да бъде внесена и от още един Инициативен комитет, чийто председател е Тошо Кръстев и също включва футболни ветерани и деятели от старата столица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново