“Етър 1924” тръгна в Сливен с победа

Публикувано на пн, 4 мар. 2013
301 четения

Драматичният успех дойде с гол в 89-ата минута

Ценна победа с 2:1 взе в Сливен съставът на “Етър 1924” над “Монтана” и го доближи само на 1 точка в дъното на класирането. С 20 нови футболисти, привлечени през зимната пауза, “виолетовият” отбор представляваше пълна загадка преди съботния мач. Победата дойде драматично в 89-ата минута, като и трите гола в срещата паднаха с глава.

“Виолетовите” започнаха по-активно и удар на новия капитан Красен Трифонов в 3-ата минута бе спасен от вратаря, а в 15-ата стигнаха и до гол. Бившият играч на “Левски” и “Литекс” Любомир Любенов напредна и центрира отдясно и Саидходжа с глава откри резултата – 1:0.
На вратата на етърци бе Ненад Филипович, който се справи добре. Защитата бе изградена от трима поляци и белгиецът Кастелана. Негов партньор в центъра е Хримович, а бекове – Циенциала и Протасевич. Отбраната стоеше стабилно и не допускаше паника, повечето проблеми бяха в халфовата линия, особено при дефанзивните халфове Махамат и Фатих Иълмаз. Офанзивни полузащитници бяха Красен Трифонов, Жак Флей и Любенов, а в атака Саидходжа.
В 76-ата минута на мястото на Иълмаз влезе Валентин Веселинов, а в 87-ата минута Сердар Даят пусна Рисхолт и Шайесте на мястото на Хримович и Флей. На стадион “Хаджи Димитър” имаше 100-150 зрители, предимно от В. Търново, които бурно окуражаваха тима.
“Монтана” потърси изравняване и пред Младенов и Личков имаше възможности след центрирания. Най-чистото положение бе в 38-ата минута – Владислав Златинов отправи опасен удар, Филипович изби, а от отлична позиция Младенов при добавката би над вратата.
Отново Златинов в 47-ата минута от фаул шутира опасно над гредата, а за етърци Циенциала центрира и Саидходжа от воле прати топката над рамката. В 58-ата минута за второ нарушение Мартин Ковачев получи втори жълт картон и остави “Монтана” в намален състав. “Етър 1924” натисна и Саидходжа на два пъти пропусна да вкара втори гол. В 60-ата минута след пас на Флей отляво Муши от трудно положение с глава стреля до гредата, а малко след това от 3 метра насочи топката във вратата, но защитник в последния момент изби в корнер.
Напрежението даде отражение върху играта и на двата отбора, въпреки че гонеха победата. В 72-ата минута “Монтана” изравни, като след центриране отляво Иван Михов с глава вкара за 1:1. До края се запомни само едно извеждане на Саидходжа сам пред вратаря, при което той вкара топката в мрежата, но тъчреферът маркира засада, която публиката бурно оспорва.
Минута преди края на срещата “Етър 1924” стигна до корнер и след центрирането десният бек Славомир Циенциала също с глава донесе победата, която донесе бурна радост сред футболистите, треньорския щаб и публиката.
“Етър” – “Монтана” 2:1
Голмайстори: 1:0 Саидходжа (15), 1:1 Михов (72), 2:1 Циенциала (89)
“Етър 1924”: Филипович, Циенциала, Хримович (87 Шайесте), Кастелана, Протасевич, Иълмаз (76 Веселинов), Махамат, Флей (87 Рисхолт), Любенов, Кр. Трифонов, Саидходжа.

Сердар Даят: “Искахме победата да е във Велико Търново”
“Щастлив съм от победата, бяхме много мотивирани. Искахме тази победа да е във В. Търново и да я празнуваме там. “Етър” е на Велико Търново. Имаше време кога да се прави теренът… Искахме кметът и останалите фенове да видят радостта от победата. Колкото и да е тежко, показахме, че спортът е над политиката. Нормално беше да има напрежение, защото сме конкуренти. И двата отбора не започнахме добре срещата. За нас това бе мач финал за трите точки. И в двете фази на играта трябва да сме по-добри. Знаехме, че мачът ще е нервен, но решаваща се оказа мотивацията. Но все пак победата е добро начало.”

Атанас Джамбазки: “Слаби бяхме, не знам дали ще продължа”
“Изиграхме слаб мач, поемам отговорността за това. Ще преспя и ще реша дали да продължа. Футболистите ни се скриха. Огромно напрежение, не знам на какво се дължи това. В контролите и тренировките бяхме коренно различни.
Червеният картон също изигра своята роля, в намален състав вече беше трудно. Имахме и кадрови проблеми. Не мога да отлича никого. Имахме възможности за гол, но като започнеш страхливо, така е… Трябваше да вземем поне хикс, но напрежението беше решаващо.”
Анатоли ПЕТРОВ
сн. А. ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново