Великотърновки окупираха призовата тройка на държавното по боулдър

Публикувано на чт, 2 юли 2015
266 четения

Юлия Керемедчиева

Състезатели от региона се наредиха сред призьорите на държавното първенство по спортно12 катерене в дисциплината боулдър, проведено в столичната зала “Болдърленд”. В състезанието взеха участие 43 състезатели от 9 клуба. Квалификацията за мъжете беше на 6 маршрута, на жените – на 5.
Финалите се проведоха на 4 боулдъра, в които взеха участие всички топ катерачи на България. Съдията откривател Калин Гърбов с помощта на Антони Митев бяха подготвили интересни, разнообразни и балансирани маршрути.
Борбата за първото място при жените беше много оспорвана. Възпитанички на търновската школа по катерене окупираха първите три места.Мила Гордеева, Петя Гърбова и Юлия Керемедчиева влязоха във финала с равен резултат, след като в квалификациите успяха да преодолеят всички боулдъри от първи опит. На финала само 1 опит по-малко качи на върха на почетната стълбичка Петя Гърбова. Петя е поредното уникално явление в катеренето у нас. Майка на три деца, тя успява да съчетава работа, семейство, спорт. Достойната ѝ съперничка и съотборничка в СК “42” Мила Гордеева спечели сребърния медал. Юлия Керемедчиева, на която силната дисциплина е трудността, се представи отлично и в най-атрактивната дисциплина в катеренето – боулдъра. На финала състезателката на АК “Трапезица 1957” успя да изкачи 3 боулдъра – колкото и двете състезателки пред нея, но повечето брой опити я оставиха на 3-то място. Съотборничката ѝ Снежана Михайлова се подреди седма в конкуренцията на 14 жени. Поради големият брой участници при мъжете съдиите решиха от квалификациите за финалния кръг да бъдат класирани 8 състезатели, вместо 6. Тъй като на 8-мо място с равен резултат имаше двама състезатели, за финала при мъжете се класираха 9 катерачи. В изключително оспорваната борба за победата Божидар Любенов от АК “Трапезица 57” спечели сребърен медал само с един опит в повече от шампиона Мартин Пенков от НСА. Божо винаги е фаворит за титлата, независимо за каква дисциплина в катеренето става дума, но този път остана втори. Благовест Лазаров от “Еделвайс 74” (Килифарево) направи успешно завръщане на катерачната стена, след продължително отсъствие от катеренето. Баджо е един от най-успешните състезатели у нас. Той е постигнал най-добрите резултати в боулдъра при мъжете – 23-то място на световно първенство през 2009 г., два пъти се класира на 25-о място на европейско първенство – 2008 г. и 2010 г.
За съжаление Баджо вече не тренира активно, но отново показа, че когато и да се появи, е сериозен фактор в класирането. На квалификациите само той и Мартин Пенков успяха да минат и 6-те боулдъра от 1-ви опит, на финала един бонус по-малко го раздели от бронза и завърши четвърти. Владислав Ангелов “Трапезица 57”, който е последна година при юношите, с успех се състезава и при мъжете, където завърши пети. Стефан Аврамов от “Еделвайс 74” е седми. Опитният състезател и страхотен боец на последния боулдър направи голямо шоу, а публиката го възнагради с продължителни ръкопляскания. Илиян Михайлов от В. Търново е петнадесети при мъжете.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново