“Диамантените” момичета на България покориха великотърновските гимнастички

Публикувано на чт, 22 февр. 2024
375 четения

Олимпийските шампионки от Токио-2020 Стефани Кирякова и Ерика Зафирова станаха ментори в кампанията за любители на художествената гимнастика “Предизвикай себе си”. Първият мастър клас в страната бе във В. Търново, както „Янтра ДНЕС анонсира още при обявяването на проекта, стартирал от старата столица. През следващите 12 месеца „диамантените момичета“ на българската художествена гимнастика ще организират майсторски класове в общо осем града у нас и по света – Берлин, Монпелие, Барселона, Солун, Велико Търново, Пазарджик, Бургас и Сандански.
46 деца от два клуба взеха участие в дебютния клас от “Предизвикай себе си” в България, любезен домакин на българските грации бе клуб по художествена гимнастика “Етър”.
Изключително топло бяха посрещнати златните медалистки от Олимпийските игри в Токио в залата по художествена гимнастика на стадион „Ивайло“. Бъдещите “звезди” на този спорт се опитаха да добият олимпийски опит за ден.
Програмата на Кирякова и Зафирова включваше загрявка, работа с тяло, техника с обръч, топка, бухалки и лента. В края на майсторския клас бе сформирана своеобразна среща, която даде възможност на младите гимнастички да общуват лице в лице със своите идоли и да получат автографи и снимки за спомен. Всички се разделиха с пожелания за успех и обещание за още срещи.
През месец септември във В. Търново ще се проведе още един такъв мастър клас с другите момичета от ансамбъла. Проектът е на Българската федерация по художествена гимнастика и е кофинансиран от Европейския съюз и Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA).
Междувременно два златни, сребърен и бронзов медал спечели Кармен Стефанова от международния турнир „Premium Cup“ в Дубай. Участие взеха гимнастички от 12 държави – Армения, Великобритания, Грузия, Монголия , Украйна, Киргизстан, Кувейт, Германия, Казахстан, Сингапур, България и Обединените арабски емирства. Състезателката на великотърновския клуб по художествена гимнастика „Етър“ се класира втора в многобой, победи на топка и лента и завърши трета на бухалки при жените. Съдия на състезанието бе президентът и старши треньор на клуба от старата столица Савина Ганчева – международен съдия, категория БРЕВЕ.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново