“Баскетболни деца” представя Филип Виденов и Венцислав Великов

Публикувано на пн, 6 авг. 2018
472 четения

Филип Виденов

Венцислав Великов

Кампът “Баскетболни деца” стартира вчера във Велико Търново и ще продължи до 12 август. Редица известни имена в баскетбола ще работят с подрастващите таланти по време на проявата. Днес ви представяме Филип Виденов и Венцислав Великов.
Филип Виденов е роден на 12.06.1980 г. в Русе. Под ръководството на Петко Дечев играе в мъжката формация на “Дунав” във втора дивизия. После заминава за САЩ след завършване на средното си образование и прекарва 4 г. в колежа на Кентъки (1999-2003). След дипломирането му започва и професионалната му баскетболна кариера, която преминава през Левски, КК Сплит – Хърватия, Нанси – Франция, Текелспор – Турция, Реал Мадрид, Каха Сан Фернандо, Риети – Италия, Гранада – Испания, Цървена звезда, ФМП Железник – Сърбия, Проком Трефл – Полша, Одрин – Турция, Нижни Новогород – Русия, Лукойл Академик, Красние Криля – Русия, Азад Юн. и Шахрдари – Иран). През изминалия сезон Филип Виденов завърши сезона в Берое под ръководството на националния селекционер Любомир Минчев.
Зад гърба си гард-крилото има шампионска титла в Полша с Проком (2011), купа на Хърватия със Сплит (2004) и е вицешампион на Франция с Нанси през 2005 г. Баскетболист № 1 на България за 2006 г. С фланелката на националния отбор играе на 3 европейски първенства, като на финалите в Литва бе и капитан на представителния ни тим. През 2016 г. Филип Виденов приема ново предизвикателство и става изпълнителен директор на Дунав, като е амбициран да създаде стабилна школа за баскетболни таланти и има амбиция да създаде мъжки отбор в елита у нас.
Ролята на Филип Виденов ще бъде ключова, като трябва да сподели на баскетболните деца колко е важно да преследваш мечтите си, да си упорит и да работиш здраво и най-важното какви качества трябва да притежава съвременният професионален спортист – комбинация от какво е ключът към успеха. Сесията на най-добрия български баскетболист през последните години е предвидена за 10.08.
Венцислав Великов е роден на 03.03.1984 г. в Добрич. Започва да тренира баскетбол, когато е на 10 г. Преминава през всички възрастови групи в Добрич. Играл е за Икономически университет Варна и БК Варна, но след това се ориентира към съдийството. В момента Великов е в Топ 2 на баскетболния съдийски елит, като през голяма част от сезон оглавяваше ранглистата. От 2013 г. е ФИБА съдия (международен), като преди броени дни приключи поредното ФИБА състезание за него – Европейско първенство за 18-годишни момчета в Прищина, Косово. На 3-ти март, когато е и рожденният му ден, Великов бе главен съдия на финала за Купата на България, който се проведе именно във Велико Търново.
Венцислав Великов ще се опита да сподели как изглежда баскетболът през погледа на един съдия и ще отговори на всички въпроси на участниците, свързани с професията баскетболен рефер. Сесията на българския рефер е предвидена за 07.08.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново