“Балкан Арена” отвори врата за малките футболисти на В. Търново

Публикувано на пт, 8 апр. 2016
399 четения

Новият детски спортен комплекс “Балкан Арена” в кв. Картала бе открит със специална церемония, гости на която бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на община Велико Търново Даниел Панов, основният инвеститор Петър Христов, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, общински съветници, спортни и обществени деятели. Официалните гости прерязаха лентата на спортното съоръжение, строежът на което стартира в края на октомври м.г. Теренът е с последно поколение изкуствена настилка, адаптирана към физическите дадености на децата, и е с размери на игралното поле 45 х 20 метра. На него ще могат да се играят мачове от Футбол 5, съгласно стандартите на FIFA и UEFA. Изкуствената трева е внос от Италия, като с такава са застлани и тренировъчните бази на тимове от Серия А. Спортният комплекс е енергоспестяващо осветлението, трибуна и съблекални. На “Балкан Арена” ще могат да се организират и градски турнири между училищата и детските градини.
Комплексът е разположен върху 1 декар площ, проектът бе дарение от група проектанти със съдействието на администрацията и на кмета Даниел Панов. “Няма по-щастлив миг за един кмет от това да открива спортни игрища. Нашите деца ще има къде да се възпитават в спорт, благодаря на дарителите. Не съм обещал 72 млн. лв, а 100 млн. лв. Първите 43 млн. от “Региони в растеж” вече бяха подписани. 10 млн. са заложени и за Старото военно училище. Пожелавам на децата да израснат като големи спортисти на България”, заяви кметът Даниел Панов.
“Винаги съм поощрявал желанието на хора като Петър Христов да помагат на спорта. Това, което правим, е да дадем възможност на кметовете да поощряват спортните инвестиции на частни компании. Има къде малките спортисти да тренират и да станат подкрепления на набиращия скорост “Етър”, коментира министърът на спорта Красен Кралев.
Той и кметът Даниел Панов връчиха благодарствени грамоти на всички компании: “Лактима Балкан”, PMG холдинг, “Политрейд Кънстръкшън” и “Шугър Импекс Трейдинг”, както и техни партньорски фирми от града и страната. Размерът на инвестицията е над 120 000 лева.
“Благодаря ви, че за пореден път застанахте зад мен и моя екип. В името на децата от СК “Болярчета” обещах да осъществим тяхната мечта. Когато преди 20 години поемахме “Лактима Балкан”, решихме да превръщаме мечтите на хората в реалност. Каня всички деца на В. Търново да спортуват тук”, заяви Петър Христов. “Ние винаги ще бъдем зад хората, които спортуват”, допълни Димитър Манолов.
Петър Христов връчи на кмета Даниел Панов дарителския акт за новото съоръжение. Церемонията по откриването бе съпътствана от ефектна забавна програма. Много аплодисменти получиха мажоретките на детска градина “Соня”, а малките футболисти на “Болярчета” подариха на гостите топки с техни автографи. Водосвет отслужи отец Славчо, а в края футболистите на “Болярчета”, разделени на два отбора, имаха удоволствието за първи път да стъпят на новия “Балкан Арена” и да се наслаждават на футболната игра.

Кралев: “Пари по проектите ще има след решаването на казуса с “А” група”
Спортният министър Красен Кралев не даде конкретен отговор кога ще бъде задвижен проектът, внесен в спортното министерство, за тренировъчен терен до стадион “Ивайло”. По неговите думи това ще стане, след като се реши бъдещият формат на “А” група, за което са необходими два месеца.
“Не мога да коментирам какво става с проекта западно от стадион “Ивайло”. Знаете, че парите за спортна инфраструктура и въобще за спорт са функция на икономиката на държавата. До момента не сме правили мащабни инвестиции тази година в стадионите, изчакваме развитието около казуса с преструктурирането на професионалния футбол. Тогава вече ще можем да коментираме по-подробно.
Не съм казвал, че отборите, които бъдат одобрени за елита, ще получат подкрепа от държавата. Има дълъг път да се извърви, има процедури, по които се кандидатства. Имаме желание да помогнем, заяви Красен Кралев.
Интервю със спортния министър – в следващия брой!
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново