“АП спорт” със силно представяне на турнир “Освобождение” в Пилзен

Публикувано на ср, 10 май 2017
139 четения

С призови класирания от три състезания по спортна стрелба се завърнаха състезателите на великотърновския клуб “АП спорт”. От 3-и до 7-и май в Пилзен се проведе 48-ят турнир “Освобождение”, част от традиционните чествания по повод освобождението на града през Втората световна война. “АП спорт” бе представен от четирима състезатели в различните дисциплини. Самуил Донков спечели два медала и изведе целия български отбор до девето място в класирането по медали. В дисциплината 10 м с въздушен пистолет, в конкуренцията на 106 състезатели, Донков постигна 580 т. в квалификацията и със стабилна стрелба във финала достигна до сребърния медал с 241.9 т., което е нов републикански рекорд. Николай Колев и Георги Узунов постигнаха по 565 т. в квалификацията, като и двамата се състезават с нови оръжия и все още привикват към тях. В упражнението с пистолет на 50 м Самуил записа първи резултат от 559 т. във втората квалификационна серия. Във финала се движеше втори – трети в класирането до 11-я изстрел, когато засякъл патрон наруши ритъма му на работа и допусна изоставане от лидерите след изстрел от 7,9 т.
В крайна сметка с поредица от точни изстрели Донков отново се изкачи до третото място. Николай Колев постигна 546 т. и завърши 12-и в квалификацията със 78 участника. И в двете дисциплини победи стрелец № 1 в света с пистолет – Дамир Микец от Сърбия. Петя Луканова при жените с въздушна пушка и Тихомир Петров при мъжете също участваха с нови оръжия и състезанието бе полезна проверка за възможностите им. От останалите български участници Антон Ризов (“Тракия”) влезе във финала на мъжете с въздушна пушка, където завърши осми.
Преди турнира в Чехия, майстори на точния изстрел от “АП спорт” премериха сили в Сандански и Стара Загора. Петя Луканова спечели първо място на пушка при жените в Петия международен турнир “ЗПГ” в Сандански. Великотърновката стреля 416.5 т. и изпревари с близо три точки друга националка Таня Звискова от “Тракия”.
При девойките на пистолет на първо място се класира Адиел Илиева с 356 т. При мъжете на пистолет Самуил Донков стана победител с 576 т., Николай Колев е трети с 571 т. Донков показа, че е без конкуренция в България и по време на държавния турнир “Мариан Недков” в града на липите. Възпитаникът на Александър Луканов постигна 550 т., Николай Колев е втори с 542 т.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново