Валентин Савов спечели Световната купа, Стела Славчева завърши четвърта

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
109 четения

Световната купа по ракетомоделизъм в клас S9A (ротор) дойде в Горна Оряховица. Спечели я Валентин Савов, който е не само председател на местния клуб СК “Моделист”, но и двигател на техническия спорт в България. Последният етап от Световната купа се проведе в Словения. Той не беше много успешен за Савов и колегите му от региона, но въпреки това крайната победа е за горнооряховчанина, който беше най-постоянен през годината.
В Словения участваха двама състезатели от клубовете в област Велико Търново. Задачата не беше лека заради участието на много състезатели от Европа и Америка. На теория Валентин Савов от СК “Моделист” (Горна Оряховица) можеше да бъде изпреварен само от София Фисун (Украйна). Тя обаче трябваше да направи отлично представяне, а Савов можеше да стане недостижим в класирането, ако подобри своя трети резултат. И двете неща не се случиха. Шанс за промяна в тройката на крайното класиране имаше Стела Славчева от СК “Моделизми” (В. Търново), ако беше показала добър резултат, но и това не се случи. Валентин Савов остана шести от 48 състезатели. За Стела Славчева състезанието не тръгна добре, може би сбъркана тактика беше причината, за която и треньорът има вина. Така крайното класиране в челото не претърпя промени.
Носител на Световната купа в клас S9A за 2023 г. е Валентин Савов с 334 точки, следван от Тони Станев от СК “Моделист” (Каспичан) с 307 точки, трета остана София Фисун (Украйна) с 305 точки, а четвърта в крайното класиране е Стела Славчева с 296 точки. Класирането на Стела Славчева е огромен успех, за което допринесоха треньорът Валентин Савов и техническият експерт Ангел Тодоров, който има огромен принос за отличното представяне на България.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново