Ученици създават на Узун алан “Левски” (Стражица) през 1923 г.

Публикувано на пт, 1 юни 2018
509 четения

95 години от основаването си чества утре “Левски” (Стражица), но началото на спорта е дори още по-назад във времето. То започва през 1912 г. със създаването на гимнастическо дружество “Юнак”, чийто организатор е ветеринарният фелдшер от Севлиево Симеон Николов. Сред пионерите е Димитър Цонев Димитров, който пръв започва да представя елементи от играта “футбол”. Той донася първата топка и фланелки със зелен цвят на бели ивици. За терен служи поляната в местността Узун алан (днес зад подстанцията). Помага му неговият съученик Рачко Михов Яламов, към тях се присъединява и Коста Йорданов Ябанджиев, който е играл в градския отбор на Варна.
През Великденската ваканция на 1923 г. учениците от Стражица, организирани от Коста Ябанджиев, се уговарят да се събират и да играят на поляната Узун алан всяка вечер. И така, мач след мач през тази ваканция се ражда идеята да се сформира отбор. Решението е взето в един следобед от събралите се 28 ученици, които създават Спортен клуб на името на българския национален герой Васил Левски. Тимът е съставен изцяло от ученици от 4 до 7 клас на средните училища в града.
Едва през 1933 год. в отбора постъпва Петър Венков Петров, който не е ученик, работил е като занаятчия. Той играе до 1942 г. в състава, впоследствие се оказва най-добрият вратар за всички времена в Стражица. През лятото на 1935 г. започва влизането на много членове в дружеството, подготовка на пиеси, вечеринки с цел подпомагане на отбора. Еуфорията в селото е голяма. С интерес се очаква всеки мач на отбора от населението и особено от младите. През тази 1935 г. се играят доста мачове. В този период в отбора са Васил Хамбарджиев Явашев – Яваша (стражичанин, който учи в София и играе за известния тогава софийски отбор ФК 13), Петър Пенков, Тодор Фачев, Йордан Русев, Никола Енгьозов, Пеньо Стоев, Иван Стефанов Чалавров, Димитър Аврамов, Иван Цанев и др.
Първото чисто футболно игрище е направено на разчистен терен през 1929-31 г., а през 1948 г. е направен сегашният стадион. От 1931 до 1940 г. почти несменяеми ръководители на клуба са Рачо Атанасов, Васил Василев, Гатьо Райчев и Георги Христов. След войната отборът продължава своето съществуване, като вече играят ученици от новосформираната Смесена гимназия в селото.
Първите успехи идват през 1965 г., когато “Левски” (Стражица) става окръжен първенец за юноши на бившия Великотърновски окръг. През сезон 1972-73 е първенец на “А” окръжна група, след което печели квалификационния турнир за влизане в Зона “Янтра”. Треньор е бившият играч на “Сливен” и “Етър” Димитър Торлозов – Торлоза. Представянето в зоните е забележително. На 8 декември 1976 г. отборът играе за Купата на Съветската армия, но губи мача срещу “Черноморец” (Балчик) с 4:1.
През лятото на 1977 г. за треньор е привлечен млад специалист от В. Търново – току-що приключилият футболна дейност Георги Василев, който след години става един от най-големите български треньори. През този сезон “Левски” финишира на 9-о място в Зона “Янтра”. Сезонът е 1979/1980, отново е шампионски в Окръжна група и “Левски” придобива право за участие в квалификационен турнир за влизане в “Б” група, който, за съжаление, губи. От сезон 1981-82 настъпват нови промени в структурата на шампионатите, стражичани играят в Северозападна “В” РФГ и в Елитна окръжна група.
През 1986 от Дружеството за физкултура и спорт (ДФС) се отделя Футболен клуб “Левски-1986” (Стражица) като самостоятелна организация със собствени приходи. Първи председател е Христо Цонев. Новосформираният клуб се представя добре в Елитна окръжна група. През 1994 г. клубът е пререгистриран с първи президент Рачо Пейков. След него на този пост е Атанас Атанасов. От 2001 г. и досега президент на клуба е Тодор Спиридонов.
През 2002 г. “Левски-1986” под ръководството на Димитър Димитров отново придобива право да играе за влизане във “В” РФГ. Мачът с отбора на с. Градежница се играе на стадион “Локомотив” в Горна Оряховица, стражичани побеждават с 6:1 и остават във “В” група една година. Следват години, в които клубът създава своя Детско-юношеска школа, чрез която се започва изграждането на собствени футболисти, вследствие добрите резултати не закъсняват. В Елитна областна група през 2012 г. “Левски-1986” заема 2 място, а през следващата 2013 г. е шампион в тази група.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново