Уникална музейна сбирка в ПГЕ “А.С. Попов”

Публикувано на вт, 12 май 2015
512 четения

В деня на празника на Професионална гимназия по електроника “А.С. Попов” във Велико Търново бе открита уникална не само за града ни, но и за страната музейна сбирка, посветена на 50-годишния юбилей на училището и съответно 50 г. туристическа дейност.
Директорът на гимназията Нели Николова откри тържеството. Ученици от ПМГ “В. Друмев” и членове на ТК “Незабравка” участваха в тържеството, като изпълниха няколко туристически песни и стихотворенията “Обичайте Врачанския балкан” и “Гробът на Левски”.
Инж. Марин Тонков разказа за историческото развитие на туризма в гимназията през десетилетията, като не пропусна да спомене имената на учителите и обслужващия персонал, под чието ръководство и непосредствено участие са постигнати тези успехи. Изложени са купи, грамоти, плакети, описания на маршрути, почетни книги, публикации в пресата, поздравителни адреси, кореспонденция, отличия, богата колекция от значки и минерали, знамената на експедиционен отряд “Христо Козлев”, туристически екипировки, фотоапарати, устройства за гледане на снимки и филми, песнопойки, книги за туристистическата дейност през годините.
Повечето експонати са съхранени и дарени на училището от Димитър Богданов и Снежанка Димитрова. Секретарят на ТД “Трапезица-1902” Георги Димитров връчи на председателя на ТК “Незабравка” Сн. Димитрова плакет и грамота от името на ръководството на БТС, а от името на дружеството – поздравителен адрес и пътеводител “17 туристически маршрута в община Велико Търново”.
Този месец предстоят участия в два традиционни за училището и клуба национални похода: на 16 и 17 май “По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро” от Бяла черква до Дряновски манастир и от 27 май до 2 юни в “По пътя на Ботевата чета” от Козлодуйски бряг до вр. Околчица.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново