Три бронзови медала за “Локо” от държавното по свободна борба

Публикувано на чт, 9 февр. 2023
151 четения

Първото голямо състезание за 2023 г. в зала “Никола Петров” донесе и първите медали за горнооряховския спорт. Държавният личен шампионат по свободна борба за момчета привлече 273 състезатели от 52 клуба. Ожесточената конкуренция си личи и при разпределението на медалите, в което се намесиха близо 20 школи, а само два отбора – ЦСКА и Сандански, си тръгнаха с повече от един златен медал.
За най-техничен състезател на шампионата бе обявен Илия Димов от СКБ “Янчо Патриков – ЦСКА”, а купата за най-резултатен борец взе Берке Ибрям от СКБ “Дан Колов” – Елена.
Домакините от “Локомотив” участваха с 10 състезатели и завоюваха три бронзови медала и две пети места. В кат. 44 кг единият от малките финали беше горнооряховски и противопостави Илиян Ангелов на Йордан Папазов. Илиян започна с туш над Ибрям Федаинов от клуб “Станка Златева” – Сливен, след което тушира и Ахмед Мустафа от Руен. В полуфинала обаче загуби от Гроздан Петков от Исперих.
Йордан Папазов срещна в първия кръг бъдещия финалист Гроздан Петков от Исперих и трябваше да мине през репешажи, за да се бори за медал. В първата репешажна схватка той тушира Беркан Халилов от Елена, а след това последва туш и над Йордан Парушев от Ямбол. В горнооряховската схватка за бронза в тази категория се наложи Илиян Ангелов.
В кат. 68 кг Петър Мутафов започна с туш над съотборника си Ангел Троплев. В следващата си среща Петър отново спечели с туш над Георги Иванов от Добрич. Последва победа и над Стоян Гаргаджиев от Сливен. В полуфинала обаче Петър загуби от Станислав Атанасов от Елхово и трябваше да се бори за бронза. Мутафов губеше секунди преди края, но с две решителни атаки успя да изравни на 13:13 и да победи заради последно спечелена точка.
Никола Стоянов спечели бронза в кат. 75 кг. Той тушира Кязим Халил от Айтос в първата си среща, а във втората се наложи над Янко Босков от Асеновград. Последва загуба от Валентин Илиев от “Литекс”, което го прати на репешаж срещу Онур Хубенов от Бургас. “Локомотивецът” победи с туш и си осигури място в малкия финал. Там за секунди тушира Стивън Георгиев от клуб “Станка Златева” и спечели бронзовия медал. За бронза в кат. 52 кг се бори и Мартин Цонев, но отстъпи на Аксел Кадир от Исперих.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново