Тинко Банабаков – Спортист № 1 на В. Търново за 2017 г.: “Постоянството е най-силното ми качество”

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
158 четения

Боксьорът Тинко Банабаков спечели за рекорден четвърти път отличието Спортист № 1 на Община Велико Търново. Въпреки силната конкуренция, победата му бе безапелационна – така, както го прави на боксовия ринг. Състезателят на БК “Ивайло” бе единственият, посочен във всички 17 анкетни карти, като в 12 от тях бе поставен на първо място. Той е шампион на България в кат. 49 и 52 кг, спечели международния турнир “Странджа”, все челни места на състезания в Косово, Албания и др.
– Тинко, как се чувстваш след това признание?
– Много се радвам, че съм удостоен за Спортист № 1 за четвърти път. Пожелавам на всеки спортист да изпита това удоволствие, но няма да се дам лесно… Чувството е страхотно, това признание показва, че вървим в правилна посока и нашите успехи го доказват.
– Кои са най-големите ти постижения през 2017 г.?
– Най-големият успех тази година бе спечелването на турнира “Странджа”, който е на световно ниво – най-стария турнир в Европа, но в него участват държави от цял свят и е като малко световно първенство.
– Докъде се простират твоите амбиции в бокса?
– Моите амбиции винаги са били да съм на подиума на Олимпийските игри, а след това да премина към професионалния бокс.
– Още си толкова млад, а вече 4 пъти си Спортист № 1 на В. Търново. Това говори за едно постоянство…
– Според мен точно това е най-силното ми качество. Гледам да се развивам постоянно и мисля, че го доказвам с успехите си.
– Кой те насочи към бокса?
– Аз от малък съм ориентиран към спорта. Минавал съм през различни спортове, докато израствам, но в бокса открих себе си. Той е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие да правя и показвам, че имам талант. Но с труд успявам да развия качествата си. А моят треньор Евгени Донев с отдадеността си и с работата ме предразположи така, че да продължа с този спорт и да постигам успехите.
– Колко години вече държиш това ниво?
– Може би вече 7 години съм медалист и шампион на България.
– На кого дължиш всички тези успехи?
– Искам да благодаря на моя личен треньор, че работи с мен целенасочено и винаги е с мен и ми помага. Също и на семейството ми за подкрепата, която ми дава. Искам да благодаря на Петър Христов, Димитър Манолов и “Лактима” за това, че застанаха зад мен и ми предоставиха едно спокойствие за работа, както и на всички спонсори и Общината, че помагат на БК “Ивайло” да продължава да трупа успехи.
– Какво ще преследваш през 2018 г.?
– През 2018 г. искам да спечеля всички призови места на състезанията, в които участвам. Това е моята цел!
– Докъде се виждаш в бокса?
– Както казах, голямата ми цел е да се кача на подиума на Олимпиада, да печеля медали от световни и европейски първенства. Надявам се да направя транзит към професионалния бокс, да подпиша хубав договор и да докажа, че и там мога да успявам.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново