Тинко Банабаков и Максим Цветков с бронз от турнира “Странджа”

Публикувано на вт, 26 февр. 2013
738 четения

Тинко Банабаков

Две от най-големите надежди на великотърновския бокс Тинко Банабаков и Максим Цветков спечелиха бронзови медали при дебюта си в най-стария турнир по бокс за мъже на Стария континент – “Странджа”. 64-ият международен турнир се проведе в зала “Универсиада” в София. Възпитаниците на треньора Евгени Донев се представиха най-добре от българските участници в своите категории. В категория до 49 кг републиканският шампион за мъже Тинко Банабаков бе спрян на полуфинал от Мунасиб Мамадов. Азербайджанецът спечели с 8:12 точки, а преди това бе отстранил и друг българин Георги Андонов с 15:10. В категория 75 кг Максим Цветков елиминира на четвъртфинала бразилеца Лукас Мартинс с 12:11 точки, след като изостваше в резултата. За съжаление Цветков не излезе на ринга за мача си срещу Виталий Бандаренка (Беларус) поради лекарска забрана. Великотърновецът страда от грип, а вечерта преди мача вдигна висока температура. Медицинските лица от нашия щаб прецениха, че Максим не е в състояние да се боксира и по този начин за финала се класира представителят на Беларус.
“Не съм садист да го пусна да се бие в това състояние” – заяви треньорът на националния отбор Палми Ранчев.
Редица именити боксьори, сред които първият ни олимпийски шампион от Игрите в Мюнхен 1972 г. Георги Костадинов, Петър Лесов, Кубрат Пулев и др., изгледаха мачовете на Тинко Банабаков и Максим Цветков.
“Спечелените два бронзови медала от купа “Странджа” е голям успех за нашия клуб. Тинко бе подготвен да играе финал. Направи равностоен мач с Мамадов, дори имаше превес, но част от точките му не бяха отчетени от съдиите. Очаквам от него да се представи още по-добре на европейското за мъже. Максим пропусна лагер на националния отбор и не беше във върхова форма, но спечели с дух и мъжество срещу бразилеца в една инфарктна среща”, коментира Евгени Донев, треньор в БК “Ивайло – В. Търново”.
Aлександър Александров – Памперса е носителят на купа “Странджа”. Най-добрият български боксьор в категория до 52 кг до момента има 4 участия в този турнир и все още няма загуба в него.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново