Тинко Банабаков е шампион на България по бокс за мъже, Петър Петров взе сребро

Публикувано на вт, 3 февр. 2015
753 четения

Тинко Банабаков (вляво) се стяга за участие на турнира “Странджа”, Пламен Иванов е сред фаворитите на държавното за юноши.

Двама състезатели на Боксов клуб “Ивайло ВТ” стигнаха до финалите на държавното лично-отборно първенство по бокс за мъже. Вторият кръг се проведе в Пазарджик и събра над 100 боксьори от цялата страна и целия национален отбор. Отличен старт на сезона направи Тинко Банабаков, който взе титлата при най-леките в категория до 49 кг. След една година в кат. 52 кг двукратният спортист на Велико Търново слезе в по-долната категория и с играта си на ринга показа, че ще бъде хегемон. В първия си мач той нокаутира Мустафа Шабанов от Омуртаг. На полуфинала Тинко прегази Георги Георгиев от НСА, с пълно превъзходство 3:0 (30:25, 30:25, 30:27). Същата съдба имаше и националът Георги Андонов от “Левски”, който бе пометен на финала с 3:0 (29:27, 30:26, 30:26).
“Тинко се чувства отлично физически след лагера на Белмекен. В новата категория той е с няколко класи над съперниците си и ги смачки всички. Националният селекционер Михаил Таков ни поздрави за решението да сменим категорията на Тинко. 2015 година е изключително важна за него. Предстои му участие на европейско за мъже в София, където място сред медалистите му отваря път към световното. Голямата ни цел е спечелване на квота за олимпиадата в Рио”, коментира треньорът Евгени Донев.
Той похвали Петър Петров, който поднесе приятната изненада и стигна до мач за златото в категория 91 кг. Петър тръгна с нокаут в първия рунд срещу Ангел Ангелов, а на полуфинала в изключително тежък мач надви с 3:0 Иван Мечов. На финала  се представи на ниво и бе равностоен на национала Кристиан Стефанов от Сливен, който го победи по точки. “Петър преодоля нервното напрежение и за първи път стигна до мач за титлата. Вярвам, че това няма да е последният му финал. За първи път спазваше указанията, които му давах, и се представи изключително. Той израсна психологически по време на състезанието. Показа пресметлива и разумна игра на финала и една идея не му достигна, за да победи Стефанов”, каза още Евгени Донев. Малшанс при жребия споходи юношата Пламен Иванов, който още в първия си мач в кат. 60 кг срещна Елиян Димитров от “Победа” (Бс). Димитров очаквано спечели, а на финала би и световния шампион от Милано-2009 и спортист № 1 на България за 2009 г. Детелин Далаклиев от “Мизия” (Пл.).
В кат. 91 кг Момчил Стойчев загуби от Радостин Иванов от “Ботев” и рано приключи участието си. Лични причини спряха от участие в първенството Здравко Попов.
Банабаков и Попов са състезатели от “Ивайло ВТ”, които са повикани за лагер на националния отбор преди турнира “Странджа”.
Евгени Донев благодари на шефа на Общинско предприятие “Спортни имоти и прояви” Петко Павлов за отпусната нафта за отопление на залата.  “За първи път получавам помощ и подадена ръка от управител на “Спортни имоти и прояви”, за което му благодаря. Отпуснатата нафта ще облекчи провеждането на тренировъчния процес в клуба”, сподели Евгени Донев.
Георги ГЪРЕВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново