Свищов и Елена домакини на етап от международната колоездачна обиколка

Публикувано на пт, 1 сеп. 2017
229 четения

Свищов и Елена са единствените градове от областта, избрани за домакини на етап от международната колоездачна обиколка на България. Седем са етапните градове, които ще имат уникалната възможност да приемат повече от 140 колоездачи и техните екипи и за първи път в историята си Свищов е един от тях. Общо около 850 км ще изминат участниците в 66-ата обиколка, която стартира на 3 септември от София. Надпреварата ще премине в нетрадиционен вариант от две части, като във всяка една от тях ще има отделен победител. В обиколката се очаква да участват около 24 отбора от над 16 държави. Българските колоездачи са разделени в 4 отбора, като единият от тях е националният тим. Сред състезателите ще бъде и националният шампион по индивидуално бягане по часовник и първият българин, взел участие в Обиколката на Италия, Николай Михайлов.
Първите 4 етапа с обща дължина 408 км ще обикалят Северна България, като на 4 септември ще бъдат пробягани два полуетапа и колоната ще пристигне около 17.51 ч. в Свищов. На централния площад пред сградата на Общината състезателите ще приключат третия етап. IV етап ще стартира на 5 септември в 15.00 ч. от централния площад “Алеко”. Оттам колоездачите ще въртят педалите 111 км до Елена, където ще нощуват, а 6 септември ще им е почивен ден в планинския град.
Наградата на първия победител ще бъде връчена в Елена на сцената в центъра на града, където ще бъдат посрещнати колоездачите. Тук ще бъдат обявени и наградени също победителите в четвъртия етап Свищов – Елена, най-младият, най-активният състезател, най-добрият катерач, лидерът с жълтата фланелка и отборните победители. Организаторите от Българския колоездачен съюз имат идея да поканят всички живи победители българи в обиколката през годините – Стефан Христов, Ивайло Габровски, Красимир Коев, Евгени Герганов, Димитър Господинов, Павел Шуманов, Христо Зайков, Валентин Живков, Петър Петров, Бойко Ангелов, Ненчо Стайков и Венелин Хубенов. На ветераните в колоезденето по подобаващ начин ще бъде отдадено заслужено признание в началото на официалното награждаване в Елена. На следващия ден колоната поема към Ивайловград и Стара Загора, а финалът е в Пловдив на 9 септември.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново