Светлин Беров със злато и сребро от най-авторитетното състезание по тенис на маса

Публикувано на ср, 6 авг. 2014
634 четения

Изключителен успех по време на 16-я Международен фестивал по тенис на маса “Албена 2014” постигна Светлин Беров. Най-авторитетното българско състезание по тенис на маса тази година беше подсилено от изключително качествени състезатели от Европа, Азия и САЩ. 566 тенисисти от 18 нации си оспорваха отличията. Регистрирани бяха 873 участия (някои от състезателите участваха в по две категории). Изиграха се общо 1613 срещи. Състезателят на СКТМ “Боровец” Светлин Беров стигна до финалите на сингъл при ветерани 30-39 години и на двойки мъже 30-50 години и спечели златен и сребърен медал. Финалните срещи край морския бряг бяха наблюдавани от близо 1000 зрители.
На сингъл Беров завърши на първо място в предварителна група 1 след убедителни победи с по 3:0 гейма над Норосел Коркоз от Румъния и Елена Трусова от Русия. В основната схема той предприе наказателна акция спрямо представителите на Русия и отстрани Виктор Тюнов и Александър Савински. На полуфинала надви Милен Добрев, а в спора за златния медал се наложи над Пламен Петков.
На финала при двойки мъже до 50 години Светлин Беров и руснакът Иван Леднев водеха с 2:1 гейма срещу Сергей Курилчик (Беларус) и Сергей Савелиев (Русия), но допуснаха обрат и завоюваха сребърни медали. По пътя към финала Беров и Леднев отстраниха 4 двойки, като дадоха само един гейм при победата на полуфинала над Егор Трушкин (Русия) и Станислав Иванов.
При мъжете на сингъл горнооряховчанина стигна до четвъртфинал, който е отлично постижение при такава силна конкуренция. Беров се наложи над трима съперника, а в мач за влизане в топ 4 отстъпи пред втория в схемата и бъдещ финалист в турнира Пламен Платонов (Беларус). За втора поредна година до финала достигнаха българинът с италиански паспорт Нягол Стоянов и Павел Платонов. Синът на легендата на тениса на маса Иван Стоянов и тази година беше непобедим и с резултат 4:2 спечели трофея в Открития турнир.
В оупън надпревара на двойки Светлин Беров и съотборникът му Йонко Ненков намериха място сред осемтте най-силни двойки в турнира. Беров и Ненков постигнаха три победи, като впечатляващ е успехът им над националите на Беларус Павел Платонов и Антон Сополев. На четвъртфинала горнооряховчани загубиха от вицешампионите от Варна Денислав Коджабашев и Кирил Попов.
Добри думи от треньорката Тодорка Берова заслужиха още Десислава Апостолова, която влезе в топ 8 при девойките старша възраст и Християна Христова.
Призьорите получиха купи, медали и възпоменателни подаръци в чест на 45-годишнината от основаването на курорта Албена. Участниците си разпределиха награден фонд в размер на 8000 лева.
“Преди фестивала в Албена четиримата ни тенисисти участваха в тренировъчен лагер, воден от руски специалисти. В отборните срещи между българи и руснаци Светлин и Йонко се представиха отлично и спечелиха 11 победи на двойки. На водещите ни състезатели им предстои участие в международните турнири в Панагюрище и Луковит”, коментира треньорката Тодорка Берова.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново