Стоян Големанов отново е шампион на Европа по канадска борба

Публикувано на пн, 13 май 2013
1579 четения

Горнооряховецът Стоян Големанов се представи на изключително ниво на завършилото в Друскининкай (Литва) европейско първенство по канадска борба. В 23-ия поред шампионат Големанов стигна до финалите на лява и дясна ръка в категория до 90 кг и спечели за пети път европейската титла. В надпреварата на дясна ръка Стоян бе безпогрешен по пътя към финала. Той стигна до решителен мач за титлата, без да допусне загуба. В спора за първото място титулуваният горнооряховец надви Александър Гусов от Русия и заслужено се окичи със златен медал. Преди това Стоян взе реванш и от европейския първенец на лява ръка Артьом Тайнов от Украйна. В състезанието на лява ръка Стоян Големанов спечели среброто. Той бе единственият състезател от страна от Източна Европа, който успя да разчупи хегемонията на представителите на Украйна, Русия и Латвия, които окупираха първите пет места. На полуфинала Стоян Големанов надигра Тимураз Цахилов (Русия), а във финала отстъпи драматично пред Артьом Тайнов от Украйна. В тази категория Калоян Петров остана на седемнадесето място с лява ръка и е десети с дясна ръка.
Младата надежда на горнооряховския клуб “Локомотив 96” Пламен Димитров завоюва бронзов медал с дясна ръка в категория до 85 кг. Пламен стигна с една загуба до полуфинала, където загуби от Евгени Прудник (Украйна) и се класира на трето място. На лява ръка Димитров се подреди седми. Легендата на канадска борба Цветан Гашевски завърши единадесети при мъжете с дясна ръка в кат. 75 кг. Съотборничката му Мария Раева е шеста при жените в кат. 50 кг с лява ръка и девета на дясна ръка.
При юношите до 18 години двукратният първенец на България Петър Иванов спечели бронзов медал на лява ръка в кат. 80 кг и е шести на дясна ръка.
В комплексното класиране България е на пето място със спечелени 211 точки от 9 златни, 8 сребърни и четири бронзови отличия.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново